Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, informacje

. Tak właśnie myślałam, że lekarz rodzinny nie może dać skierowania na rezonans. Dotychczas rzeczywiście miałam wystawiane skierowania przez specjalistów: reumatologa, neurologa i dlatego też nie byłam pewna jak to jest z lekarzem rodzinnym. Po prostu otrzymanie skierowania od lekarza rodzinnego jest dla mnie obecnie szybszą drogą, chodzi oczywiście czas. W poprzednim miejscu zamieszkania jeśli chodzi o specjalistów na NFZ to była w moim przypadku prostsza kwestia. Skierowania do specjalistów oczywiście mam, tylko czas oczekiwania jest długi, wiadomo. No, ale jednak innej drogi nie ma.
Jeśli chodzi o skierowania na gastroskopię i kolonoskopię, to w moim przypadku było tak, że skierowania na gastroskopię miałam dawane przez gastrologów, ale zdarzyło mi się także dostać takie skierowanie od lekarza rodzinnego właśnie na gastroskopię. Na kolonoskopię zaś dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego do szpitala na oddział gastrologiczny z adnotacją, że wskazane jest wykonanie kolonoskopii. I po pokazaniu tego skierowania w szpitalu zostałam zapisana na kolonoskopię, na którą czekam.