Rektoskopia jak sie przygotowac
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Rektoskopia jak sie przygotowac
Witam!! jak zwykle mam problem. W sobote jade do poznania na rektoskopie i doktor kazal mi sie do tego przygotowac!! czym mam sobie zrobic lewatywe i czy potrzebuje na to recepte bo takowej nie dostalem. Prosze o jak najszybsze odp na pytanie
HoUsE MuSiC
www.dktechnologies.pl
www.dktechnologies.pl
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Re: Rektoskopia jak sie przygotowac
Ja mialalm rektoskopie dosc dawno,ale z tego co pamietam,to w aptece kupilam gotowa lewatywe bez recepty...i to bylo wszystko...zrobilam ja wieczorem i przed badaniem...
- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- miasto: Słupsk
- Kontakt:
Przed rektoskopią miałem takie zalecenie, żeby dwa dni przed być na diece lekkostrawnej i żeby zrobić sobie trzy lewatywy (preparat 'rectanal' - ok. 7 zł / szt. w aptece bez recepty), pierwsza na ok. 16 godz. przed badaniem, druga na ok. 8-10 godzin przed i ostatnia na godzinę przed rektoskopią. Przykładowo: jak badanie miałem o godz. 9:00, to zrobiłem dzień wcześniej o 15:00, 21:00 i w dniu badania o 8:00.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Ja kupowałam lewtywę Enema w aptece, robiłam ją godzinkę przed badaniem.
- Shadowka
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
Jak ja miałam robioną raktoskopię to lekarz zalecił mi tylko środek na przeczyszczenie, ten cudowny dolewany do wody
Natomiast co do lewatywy radził nie robić, gdyż może po jej wykonaniu jelito wyglądać na bardziej chore niż jest w rzeczywistości.

Natomiast co do lewatywy radził nie robić, gdyż może po jej wykonaniu jelito wyglądać na bardziej chore niż jest w rzeczywistości.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
dzieki wszystkim za pomoc juz wszystko wiem i jestem po pierwszej butelce specyfiku i pierwszej wizycie
lek nazywal sie RECTANAL dziala tak samo jak przez was polecany!!

HoUsE MuSiC
www.dktechnologies.pl
www.dktechnologies.pl
- Shima
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Czym sie różnią od siebie te różne lewatywy o których piszecie?
Ja ostatnio nie byłam w stanie zrobić sobie sama lewatywy..ból nie do wytrzymania i szła krew.
Dlatego myśle że rodzaj lewatywy też ma wpływ na sposób jej podania.
A coż tam dolewacie do wodyu na przeczyszczenie

Ja ostatnio nie byłam w stanie zrobić sobie sama lewatywy..ból nie do wytrzymania i szła krew.
Dlatego myśle że rodzaj lewatywy też ma wpływ na sposób jej podania.
A coż tam dolewacie do wodyu na przeczyszczenie

Zawsze służę rozmową [you] 
Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173

Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173
- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Jak mi powiedziała pani w aptece: RECTANAL to taka ENEMA, tylko że ENEMA nie jest już produkowanaShima pisze:Czym sie różnią od siebie te różne lewatywy o których piszecie?

- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
na pewno nie wolno juz stosowac mydla tak jak kiedys (ja mialam taka lewatywke kiedys do zabiegu).podraznia.A coż tam dolewacie do wodyu na przeczyszczenie
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Enem i rectanal przy chorym jelicie grubym lub przy hemoroidach daja uczucie szczypania.
Proponuje zwykłą przegotowana wodę z rumiankiem. Działa, wypróbowałam.
Dobrze, gdy jest skojarzona ze srodkiem doustnym ( byle nie z Fortransem) ale wiem, że nie wszyscy mogą stosować srodki doustne.
Proponuje zwykłą przegotowana wodę z rumiankiem. Działa, wypróbowałam.
Dobrze, gdy jest skojarzona ze srodkiem doustnym ( byle nie z Fortransem) ale wiem, że nie wszyscy mogą stosować srodki doustne.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Muszę zaznaczyć, że Enemę kazali mi robić, kiedy nie miałam jeszcze diagnozy. W tej chwili nie przeczyszczam się specyfikami, po prostu staram się lekko i płynnie jeść.
- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
to pan doktor mnie dzisiaj zaskoczył. Poszedłem na wizytę kontrolnę (z objawami zaostrzenia, niestety), a pan doktor do mnie - "to ja teraz zrobię panu taką płytką rektoskopię". A ja na to "panie doktorze, ale ja jestem zupełnie nieprzygotowany, zjadłem dość sporo na kolację i na śniadanie dzisiaj...". A on: "to nic, zobaczymy tylko z brzegu". I zobaczył... I niestety potwierdził, że jest stan zapalny i skierował mnie na kolonoskopię... 

- Mol
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Hehehe, skad ja to znam, tez cos takiego mi sie przytrafilo - miala byc konsultacja - a doktorek, ze on "jednak chcialby zobaczyc jak to wyglada" - blagalem, prosilem - byl nieugiety. Uleglem.sztaba pisze:to pan doktor mnie dzisiaj zaskoczył. Poszedłem na wizytę kontrolnę (z objawami zaostrzenia, niestety), a pan doktor do mnie - "to ja teraz zrobię panu taką płytką rektoskopię". A ja na to "panie doktorze, ale ja jestem zupełnie nieprzygotowany, zjadłem dość sporo na kolację i na śniadanie dzisiaj...". A on: "to nic, zobaczymy tylko z brzegu". I zobaczył... I niestety potwierdził, że jest stan zapalny i skierował mnie na kolonoskopię...

-
- Debiutant ✽
ide w piatek na rektoskopie i pielegnirka powiedziala mi, ze nie mam jesc od czwartku godz 14-15
przeciez ja do piatku umre z glodu 

- -Ania-
- Admin
dobrze, że tylko nie jeść, a nie dali Ci jakiś dodatkowych atrakcji typu
wlewki w czw i wlewka przed badaniem.
Poza tym tylko nie jeśc - pić możesz (oczywiscie nie wszysytko).
Z głodu na pewno nie umrzesz
pozdrawiam
ania
wlewki w czw i wlewka przed badaniem.
Poza tym tylko nie jeśc - pić możesz (oczywiscie nie wszysytko).
Z głodu na pewno nie umrzesz
pozdrawiam
ania