dziedzicznośc
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: małopolskie
dziedzicznośc
Pozdrawiam wszystkich
Jak ten wątek napisałam nie tam gdzie trzeba to przepraszam.
Z tego co wyczytałam to Crohn może byc dziedziczny. Czy są jakieś badania genetyczne zdolne wykryc tą predyspozycje?
U jednego z moich rodziców zdiagnozowano Crohna mocno po 45 roku życia. Dziadkowie na to nie cierpią . Ja ukończyłam już 18 lat i zaczynam się martwic czy ja tego nie odziedziczyłam a w przyszłości moje dzieci.
Jakie badania polecacie robic co jakiś czas żeby w razie czego choroba nie była zdiagnozowana za późno
Proszę o opinie i radę.
Jak ten wątek napisałam nie tam gdzie trzeba to przepraszam.
Z tego co wyczytałam to Crohn może byc dziedziczny. Czy są jakieś badania genetyczne zdolne wykryc tą predyspozycje?
U jednego z moich rodziców zdiagnozowano Crohna mocno po 45 roku życia. Dziadkowie na to nie cierpią . Ja ukończyłam już 18 lat i zaczynam się martwic czy ja tego nie odziedziczyłam a w przyszłości moje dzieci.
Jakie badania polecacie robic co jakiś czas żeby w razie czego choroba nie była zdiagnozowana za późno
Proszę o opinie i radę.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: dziedzicznośc
nie panikuj. ryzyko, że dziecko zachoruje w przypadku choroby jednego z rodziców to chyba jakies 7%. badania genetyczne sa, ale bardzo drogie i w polsce sie ich raczej nie robi. poza tym, jeśli nie ma objawów (bóle brzucha, biegunki, krwawienia) to nie ma sensu jakichś specjalistycznych badań robić.
- Patryśka
- Doświadczony ❃
Hm ja mam po babci wiec ryzyko jakies istniejeranka pisze:a po dziadkach?

Z tym ze moj tata (syn babci chorej) nie skarzy sie na jakiekolwiek dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego

- Agikkus
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Kiedys gdzies wyczytalam, ze najczesciej dziedziczy sie wlasnie co 2 pokolenie (nie pamietam, gdzie), ale w kazdym razie podobno wlasnie wieksze prawdopodobienstwo dziedziczenia cech dziadkow niz rodzicow
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
dziedziczy sie najczesciej co drugie pokolenie bo to choroba recesywna..
tak mis ie wydaje...
tak mis ie wydaje...
- megi_25
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD u partnera
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Może to okropne,ale jednak trochę optymistyczne.
Mój mąż ma CD /w jego rodzinie wszyscy zdrowi/.Czyli możemy spokojnie mieć gromadę dzieci. A do czasu wnuków ta choroba będzie już na 100% uleczalna.
Pozdrawiam
Megi
Mój mąż ma CD /w jego rodzinie wszyscy zdrowi/.Czyli możemy spokojnie mieć gromadę dzieci. A do czasu wnuków ta choroba będzie już na 100% uleczalna.
Pozdrawiam
Megi
Ciekawe po kim ja tą piekielną chorobę odziedziczyłam
Wszyscy w rodzinie są zdrowi więc i ja powinnam być zdrowa
Co najwyżej to wrzody żołądka się zdarzały no i rak żołądka też się często zdarzał.

- Agikkus
- Początkujący ✽✽
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
U mnie nikt w rodzinie nie chorowal na CU
Moja babcia ma CU, tata babci miał problemy z jelitami, siostry taty babci miały problemy z jelitami i teraz ja mam, więc ryzyko że to jest dziedziczne chyba jakieś jest ![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)
![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)
- Patryśka
- Doświadczony ❃
W Twoim przypadku troche wieksze bo jest troche tych osobMikrusia pisze:Moja babcia ma CU, tata babci miał problemy z jelitami, siostry taty babci miały problemy z jelitami i teraz ja mam, więc ryzyko że to jest dziedziczne chyba jakieś jest

- kineczkaa
- Początkujący ✽✽
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
Rodzice mamy nie mieli problemów z jelitami od strony taty tez nie...
Jedynie mój tata ma cały czas biegunki, często pojawia się krew...
miał zapalenie trzustki i było podejrznie ze moze miec Crohna wiec zrobili mu kolono ale kiedy to bylo... pare lat temu dopiero teraz ma te biegunki z krwią....
Oczywiście on nie bedzie szedł do lekarza.... bo nie chce stać w kolejkach
Jedynie mój tata ma cały czas biegunki, często pojawia się krew...
miał zapalenie trzustki i było podejrznie ze moze miec Crohna wiec zrobili mu kolono ale kiedy to bylo... pare lat temu dopiero teraz ma te biegunki z krwią....
Oczywiście on nie bedzie szedł do lekarza.... bo nie chce stać w kolejkach

Mojej babci stwierdzono CU, ale powiedziała że wszystkie owrzodzenia jelit dawano pod CU, i mówi że możliwe iż ma CDZenobius pisze:Poza tym, za czasow naszych babc/dziadkow to bylo niskie pojecie o Cu/Cd, wiec mozliwe, ze im tych chorob nie zdiagnozowano