Wycinek hispatologiczny

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
viola311
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 22 lis 2007, 17:14
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznan
Kontakt:

Wycinek hispatologiczny

Post autor: viola311 » 22 lis 2007, 18:44

Czy przy każdej kolonoskopii powinno pobrac się się wycinek ?
Mnie nie pobrał lekarz choć zapewniał ,że siedzi w tym fachu od 35 lat, robiłam badanie prywatnie i sądziłam ,ze wszystko jest po fachowemu, ale ku mojemu zdziwieniu, zarówno lekarz rodzinny jak i inny Gastroenterolog pytali sie dlaczego nie został pobrany wycinek.
Ide na konsultację z innym lekarzem i zastanawiam się czy przypadkiem nie czeka mnie kolejna kolonoskopia. jestem zmartwiona :(

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: ranka » 22 lis 2007, 21:27

Czy przy każdej kolonoskopii powinno pobrac się się wycinek
tak naprawde nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi.
czesciowo jest tak jak napisala magdalene,ale ja bym jeszcze dodala objawy u pacjenta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Agata K.
Początkujący ✽✽
Posty: 182
Rejestracja: 19 lis 2007, 23:20
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: Agata K. » 22 lis 2007, 22:43

viola311 pisze:Czy przy każdej kolonoskopii powinno pobrac się się wycinek ?
Ja miałam badań kolonoskopi pięć razy(raz prywatnie) i przy każdym badaniu lekarz pobierał wycinek.Zawsze z takiego wyniku z wycinków można dowiedzieć się więcej o zmianach w jelicie. :wink:
CU znowu się odzywa....zresztą od dłuższego czasu...

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: goniusia » 23 lis 2007, 10:14

Ja miałam robioną kolonoskopię w remisji i też nie miałam pobieranych wycinków.

Awatar użytkownika
morfi
Początkujący ✽✽
Posty: 204
Rejestracja: 20 cze 2007, 23:35
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: morfi » 23 lis 2007, 12:40

Podczas mojej pierwszej kolonoskopii (którą miałam niedawno) pobrano chyba z 4 (jak nie więcej) wycinki. Wydaje mi się, że w trakcie diagnozowania, kiedy widoczne są zmiany, to jest to konieczne.
Biorę: Pentasa 500mg (2/0/2)-zmniejszona z 6 tabletek od 13.12.08r.; 50mg Azathioprine (2/0/0), Trilac (1/0/0), Biofer (1/0/0), kwas foliowy 15mg (1/0/0), Omega3 (1/0/0)

viola311
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 22 lis 2007, 17:14
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznan
Kontakt:

:(

Post autor: viola311 » 23 lis 2007, 21:33

No właśnie mnie też się wydaje ,ze skoro są zmiany w jelicie(stan zapalny) to powinno się wycinki pobrać ,aby wynik badania był pewniejszy, tym bardziej ,ze uskarżam sie na bóle podbrzusza od prawie roku.
Kolonke robiłam 5 PAŻDZIERNIKA, a więc niedawno, opis badania:
W obrębie proksymalnej częsci esicy oraz dystalnej częsci poprzecznicy zmiany nieżytowe śluzówka matowa, rysunek naczyniowo zatarty w trakcie endoskopii silne bóle w tej okolicy.

rozpoznania
Colitis chronica spastica non specyfica

Poza tym w kanale odbyt hemoroidy ,powiekszone .


:smutny: Martwie sie ,że czeka mnie kolejna kolonka,

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: Mamcia » 23 lis 2007, 21:48

Bez pobranie wycinków (nie jednego) nie można postawić diagnozy. Stwierdzenie lub nie zmian makroskopowych nie zmienia tego. Wycinki powinny być pobrane zarówno z miejsc zmienionch jak i wyglądających na zdrowe. Np. w mikroskopowym zapaleniu jelita, jak samam nazwa wskazuje - zmiany są widoczne tylko mikroskopowo.
Po postawiniu diagnozy w trakcie badań kontrolnych w pobiera się wycinki w celu wykluczenia zmian przednowotworowych i/lub stwierdzenie remisji, a tę w CU powino się potwierdzić badaniem his-pat.
Niepobranie wycinków naraża pacjenta na powtórne badnie, a kolooskopia jest badaniem inwazyjnym.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

viola311
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 22 lis 2007, 17:14
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznan
Kontakt:

ech...

Post autor: viola311 » 23 lis 2007, 21:55

Tak też myslę...jestem poniekąd na siebie zła, bo mogłam przecież poprosić o pomoc lekarke moich córek a nie szukać na własna reke lekarza, który moim zdaniem nie przyłozył sie do tego solidnie a skasował niezła sumkę:(

Mądry Polak po szkodzie

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: ranka » 24 lis 2007, 18:55

ech w zyciu to inaczej wyglada. jak ktos makroskopowo ma dobrze wygladajace jelito i nic mu nie jest to sie nie pobiera.
Obrazek

Maja
Początkujący ✽✽
Posty: 65
Rejestracja: 15 wrz 2003, 12:11
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: Maja » 25 lis 2007, 15:03

Czytam i myślę...., że właśnie tego doświadczyłam tzn. w czasie kolonoskopii w ostatni piątek, nie pobrano u mnie wycinków mimo, że jak się okazało - choruję od 14 lat i miałam jednak robioną kolonoskopię wcześniej, ale to było już 9 lat temu. Trochę się zmartwiłam bo niby wyszło (tak na przysłowiowe "lupo oko"), że jest remisja i pewnie dlatego nie pobrali wycinków; ale zgłaszałam, że od wakacji ciągle krwawię i "wstążkowe" stolce i sama długość choroby jak i brak badań kolonoskopowych od 9 lat chyba powinny były zobligować lekarzy do pobrania choć jednego wycinka? No sama już nie wiem..., a potem mówią, że człowiek o siebie nie zadbał i w porę się nie badał... A prawda jest taka, że jak się badał to też z tego niewiele wynikło bo badanie było jakby "nie do końca" - brak badań hist.pat.... ech to ja już nie wiem...

A i jeszcze jedno: jak kończyli mnie badać, lekarka która chyba się uczyła bo o wiele rzeczy pytała mnie i lekarza badającego stojąc cały czas na wysokości mojej głowy, zadała pytanie czy zostały pobrane wycinki i jak się dowiedziała od pielęgniarki, że nie, to zapytała doktora który kończył mnie właśnie badać "dlaczego?" A on ją zbył milczeniem... no chyba, że coś twarzą pokazał, ale tego już nie widziałam bo skupiona byłam na tv z moim jelitkiem na ekranie i odczuciach własnych. Ktoś z personelu powiedział, że jak wiadomo już od dawna co mi jest to nie potrzeba, a ona wtedy chciała coś jeszcze powiedzieć... powiedziała "ale..." i się zamknęła. A szkoda.
No ale mądry Polak po szkodzie... trzeba było jeszcze raz wyraźnie powtórzyć jej pytanie doktorkowi i wymusić na nim odpowiedź...

Zaczynam się tym martwić...
Pozdrawiam
Maja

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: ranka » 25 lis 2007, 16:43

aha czyli jednka mialas objawy,wiec powinny byc wycinki.ogolnie jest tak jak napisali uzytkownicy wczesniej:wycinki powinny byc pobrane zawsze,tylko w zyciu a szczegolnie w szpitalach roznie bywa.
Obrazek

alcia_al
Początkujący ✽✽
Posty: 86
Rejestracja: 24 lis 2007, 17:12
Choroba: CD u dziecka
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Barlinek
Kontakt:

Re: Wycinek hispatologiczny

Post autor: alcia_al » 04 gru 2007, 19:47

wycinki powinny być pobrane. Nie rozumiem tych lekarzy, którzy robią tak inwazyjne badanie bez pobrania hp. A jeszcze prywatnie to już w ogóle...Nie miałabym zaufania do takiego lekarza...No ale jak widać u nas wszystko jest możliwe...(nawet kolonoskopia na żywca) :smile:

Maja napisała:
Ktoś z personelu powiedział, że jak wiadomo już od dawna co mi jest to nie potrzeba,

taaak... tylko nie po to się pobiera hispaty przy kolejnej kolono, żeby diagnozę potwierdzić tylko w celu wykluczenia zmian przednowotworowych. Przecież wiadomym jest, że po to jest każda kontrolna kolono, żeby jak najszybciej rozpocząć leczenie w razie wu.

ps. edytowac prosze posty!!
Ostatnio zmieniony 04 gru 2007, 21:54 przez alcia_al, łącznie zmieniany 3 razy.
[you] witam serdecznie :)
alicja

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”