narkoza?

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
carolina83
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 26 gru 2007, 17:41
Choroba: CU
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: polska

narkoza?

Post autor: carolina83 » 23 sty 2008, 13:25

Ja choruję na CU od 2004 i miałam jak narazie 2 kolonoskopie... Koszmarnie je przeszłam i też obiecałam sobie, że nastepnym razem nie zgodze sie na kolonke bez znieczulenia! Mam zmiany od zagięcia śledzionowego. Teraz mój lekarz mówił mi, że muszę się szykować na następną. Spytałam czy mogę liczyć na jakąś lekką narkoze czy coś ale On powiedzial, ze zaden lekarz w szpitalu nie podejmie takiego ryzyka... Wiec prosze, powiedzcie mi, o co moge ich prosic zeby mi dali, zeby tak nie bolalo?? bo ostatnio tylko wziernik posmarowali zelem przeciwbolowym, ktory NIC nie pomogl... Z gory dzieki za odpowiedz!!!

Awatar użytkownika
aleksandra12
Aktywny ✽✽✽
Posty: 959
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: narkoza?

Post autor: aleksandra12 » 23 sty 2008, 15:51

Ja miałam robione badania w narkozie. Może i w Twoim mieście jest miejsce, gdzie coś takiego można przeprowadzić.

A ogólnie to możliwe jest jeszcze podawanie środków przeciwbólowych oraz takich... przytępiających. Ale tu już się nie znam, więc proszę fachowców o pomoc.
Pozdrawiam, Aleksandra

alcia_al
Początkujący ✽✽
Posty: 86
Rejestracja: 24 lis 2007, 17:12
Choroba: CD u dziecka
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Barlinek
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: alcia_al » 23 sty 2008, 16:51

carolina83 pisze:ze zaden lekarz w szpitalu nie podejmie takiego ryzyka...
a co stoi na przeszkodzie? Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie kolono bez narkozy. Poszukaj gdzie robią w narkozie lub zażądaj po prostu narkozy- w końcu Ci się należy....
pozdrawiam
[you] witam serdecznie :)
alicja

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: narkoza?

Post autor: tom-as » 23 sty 2008, 17:39

carolina83 pisze:Spytałam czy mogę liczyć na jakąś lekką narkoze czy coś ale On powiedzial, ze zaden lekarz w szpitalu nie podejmie takiego ryzyka...
a chorujesz na coś prócz CU ?

Deniro_RS

Re: narkoza?

Post autor: Deniro_RS » 23 sty 2008, 20:49

Jesli chorujesz na choroby które są przeciwskazaniem do narkozy, to zrozumiale jest ze moze wystąpić jakieś ryzyko, ale jesli nic takiego u Ciebie nie występuje, to przeciwskazań nie widzę przy CU, czego dowodem jest moj synek któremu jest to zalecane i wskazane :neutral: Proponuję poszukaj gdzieś indziej konkretnego szpitala lub po prostu masz prawo żądać podania adresu szpitala w ktorym takie badanie zostanie wykonane w narkozie. :roll:

Awatar użytkownika
Agikkus
Początkujący ✽✽
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2007, 16:11
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: UK/Herts
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: Agikkus » 23 sty 2008, 21:34

Ja nie cierpie na zadne inne choroby a tez nie pozwalaja mi zrobic nakozy na kolonke...wredoty :mad:

Awatar użytkownika
Behemot(ka)
Początkujący ✽✽
Posty: 383
Rejestracja: 23 wrz 2007, 17:01
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: Behemot(ka) » 23 sty 2008, 23:09

Robiłam na NFZ w Olympusie w Łodzi, tam tylko ze znieczuleniem....

Leki: Sulfasalazyna 2/2/2 Effectin 0/0/1 Depakina 1/0/1 + Kwas foliowy

Stan: Remisja kliniczna i endoskopowa

Nie jestem leniwa, po prostu mam wadliwy system dystrybucji energii.

http://www.venganza.org/


Awatar użytkownika
doelli
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 03 gru 2007, 17:20
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: doelli » 24 sty 2008, 00:44

Ja po mojej jednej kolonoskopii na żywca - jakieś środki znieczulające i ogłupiające mi dali, nigdy w życiu nie zgodzę się na ponowne tego typu badanie bez narkozy, wolę go nie mieć niż doświadczyć jeszcze raz tego wszyskiego...
Szukaj, gdzie można zrobić to ze znieczuleniem ogólnym, bo to do przyjemnych doznań nie należy. Zapytaj się dlaczego nie możesz mieć z narkozą? I jak to tylko widzimisie lekarza, to zrezygnuj w tym miejscu, chyba, że zgodzą się na usypianie.
doelli
Jak dobrze, że jesteście!

carolina83
Debiutant ✽
Posty: 22
Rejestracja: 26 gru 2007, 17:41
Choroba: CU
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: polska

Re: narkoza?

Post autor: carolina83 » 26 sty 2008, 12:37

Nie choruję na nic innego... Myśle, ze tu raczej chodzi o finanse niż ryzyko... :neutral:

Awatar użytkownika
doelli
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 03 gru 2007, 17:20
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: doelli » 26 sty 2008, 17:19

No,to się nie daj masakrować, bo przecież nie powinno chodzić o finanse, ale o twoje dobro, płacisz składkę, więc masz prawo do godziwego leczenia, a nie fuszerki.
doelli
Jak dobrze, że jesteście!

Awatar użytkownika
Sajga
Debiutant ✽
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2008, 23:08
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Zakopane

Re: narkoza?

Post autor: Sajga » 27 sty 2008, 20:33

Ja w sumie miałam trzy razy kolonoskopie (czwarta chyba w drodze). Jedna była z narkozą, a dwie z takim ogłupiaczem. Nie ma co ukrywać -- boli. Ta pierwsza, z narkozą, wykonywana była jak miałam 15 lat i potem, jak już wróciłam do domu, to długo jakoś nie mogłam dojść do siebie, jakieś takie złe samopoczucie miałam -- myślicie, że mogło to być po tej narkozie?
"Człowiek myśli, że dalej już nic nie ma, a tam jeszcze długa droga."

Awatar użytkownika
carollina
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 25 sty 2008, 06:17
Choroba: CD u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: narkoza?

Post autor: carollina » 28 sty 2008, 16:33

Nam to wogole odmowili nie tylko samej kolonoskopii ale wogole pobytu w szpitalu!!!

Powiedzieli ze jezeli mąz pije chociazby wode, to nie ma podstaw zeby go zatrzymywac :mad:

Poszlismy prywatnie na kolonoskopie kosztuje razem ze znieczuleniem 550 zł - no i co wykryli - Crohna!!!!
CD u męża , waga 65 kg, wzrost 172cm
Leki: Aza 1,5 talb rano i wieczorem,

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: Mamcia » 28 sty 2008, 19:46

Takie odmowy należy brać na piśmie. Ale i tak jeśli byliście w szpitalu to ą tam dokumenty z tego pobytu. Napisałabym zażalenie z żadanie zwrotu kosztów z odpisem do rzecznika praw pacjenta.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Oceanna
Debiutant ✽
Posty: 31
Rejestracja: 24 lis 2007, 11:21
Choroba: nie ustalono
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: narkoza?

Post autor: Oceanna » 30 sty 2008, 21:34

Agikkus pisze:Ja nie cierpie na zadne inne choroby a tez nie pozwalaja mi zrobic nakozy na kolonke...wredoty :mad:
Ja mam trochę inny problem... Nie chcą zaszczepić mnie na żółtaczkę, bo nie wiedza co się ze mną stanie. Jeden lekarz stwierdził ,ze w takim razie na znieczulenie też nie mam szansy, a drugi powiedział, że przeciwwskazań nie widzi...

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: narkoza?

Post autor: ranka » 30 sty 2008, 22:01

Oceanna, nie maja prawa odmowic ci kolonoskopii bez szczepien.postrasz prawem.
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”