Kolonoskopia/Kraków

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stanley
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 18 lis 2010, 08:46
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: stanley » 23 kwie 2011, 10:23

dzięki,dzięki,jeszcze raz wielkie dzięki za wszelkie informacje,dzisiaj Wielka Sobota więc nie będę zawracał już głowy na temat kolonoskopi,ale jeśli można to wrócę do tematu w nie długim czasie :wink: Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt Wielkanocnych,duuuuuuuuużo zdrówka Wam wszystkim życzę,pozdrawiam.

LoneWolf
Początkujący ✽✽
Posty: 201
Rejestracja: 26 lut 2011, 21:51
Choroba: nie ustalono
województwo: dolnośląskie

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: LoneWolf » 21 cze 2011, 23:04

Gdzie można zrobić kolonoskopię w KRK bezpłatnie (posiadam ubezpieczenie), oraz kto musi dać skierowanie, o ile w ogóle musi takowe być?

LoneWolf
Początkujący ✽✽
Posty: 201
Rejestracja: 26 lut 2011, 21:51
Choroba: nie ustalono
województwo: dolnośląskie

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: LoneWolf » 21 cze 2011, 23:25

okej, więc to nie będzie problemu, teraz pytanie, kto z Was robił na nfz i gdzie i czy poleca :)

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Lemoni » 21 cze 2011, 23:31

Bądź tylko gotowy na to, że możesz czekać pół roku :(
mimo wszystko uważam, że nie warto prywatnie

LoneWolf
Początkujący ✽✽
Posty: 201
Rejestracja: 26 lut 2011, 21:51
Choroba: nie ustalono
województwo: dolnośląskie

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: LoneWolf » 21 cze 2011, 23:36

Wiadomo jak jest :D, ja już swoje wyczekałem na lekarzy więc wiem. Jestem cierpliwy, ale to ostatni krok w celu stwierdzenia czy coś mi jest lub przyzwyczajenia się, że nic nie jest i nic się nie zmieni z moim zdrowiem, więc trzeba będzie to zrobić.

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Lemoni » 22 cze 2011, 00:12

nie polecam szpitala wojskowego - chyba, że znieczulenie w postaci ibupromu Cię zadowala :roll:
całkiem niezły jest za to pediatryczny w Prokocimiu, ale chyba Cię nie przyjmą;)

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Lemoni » 22 cze 2011, 23:42

tola pisze:
Lemoni pisze:nie polecam szpitala wojskowego - chyba, że znieczulenie w postaci ibupromu Cię zadowala
w poniedziałki jest anestezjolog :P Zawsze można się wstrzelić w taki termin,wcześniej konsultując przypadek z lekarzem.Poza tym nie zdarzyło mi się mieć tam kolonki na żywca.
Lemoni pisze:całkiem niezły jest za to pediatryczny w Prokocimiu, ale chyba Cię nie przyjmą;)
nie raczej a na pewno ;) toć to tam można ale bodaj do 18roku skorzystać z usług.
użycie słowa chyba było żartem przecież :P - przecież sama napisałam że to pediatryczny szpital ;)

a co do anestezjologa... miał byś w środę chyba, specjalnie się tak wstrzeliłam a i tak kazali mi czekać do czwartku... miałam zaostrzenie, niską wagę, ogólnie nieciekawy stan i skwitowali to tak - nie sądziliśmy, że pani wytrzyma :?:
EOT, musiałam się pożalić...;)

LoneWolf
Początkujący ✽✽
Posty: 201
Rejestracja: 26 lut 2011, 21:51
Choroba: nie ustalono
województwo: dolnośląskie

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: LoneWolf » 27 lip 2011, 23:57

czy lekarz rodzinny może dać skierowanie na endoskopię?

LoneWolf
Początkujący ✽✽
Posty: 201
Rejestracja: 26 lut 2011, 21:51
Choroba: nie ustalono
województwo: dolnośląskie

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: LoneWolf » 24 sie 2011, 19:14

Niestety wytrzymanie 3 dni bez jedzenia jest ponad moje siły i po 18h się poddałem. Mam do oddania 4 butelki Olopegu, jeżeli ktoś by chciał to chętnie odsprzedam taniej niż w aptece. :)

Agula84
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 20 lip 2010, 21:59
Choroba: IBS
województwo: małopolskie
Lokalizacja: małopolska

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Agula84 » 25 sie 2011, 20:56

ChildOfCracow, daj znac jak wynik.
Agula 84 :)

Adorable
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 10:06
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Adorable » 09 sie 2014, 00:24

Hej. Dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego do pracowni endoskopii na kolonoskopię. U mnie w mieście mam możliwość wykonania tego badania w narkozie, bez pobytu w szpitalu. Czy gdzieś w Krakowie również istnieje taka możliwość, czy takie skierowanie wystarczy? Gastroskopie miałam robione w szpitalu wojskowym, lek. mi mówiła, że narkoza wchodzi w grę tylko przy 3- dniowym pobycie, więc badanie tam odpada. Możecie coś polecić?

Awatar użytkownika
Gosieńka
Początkujący ✽✽
Posty: 329
Rejestracja: 21 lut 2012, 19:58
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: nibylandia

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Gosieńka » 09 sie 2014, 10:14

Ja bardzo polecam wykonać kolonoskopię w Medicinie na ul. Barskiej u dr. Rafała Soleckiego. Ja ogólnie panicznie się bałam kolonoskopii po niemiłych przejściach z sigmoidoskopią i bardzo długo unikałam tego badania aż byłam zmuszona je wykonać. Doktor jest super! Cało badanie trwało 10 minut. Bardzo profesjonalnie je robił, widać że się na tym zna. Pielęgniarka, która była do pomocy też była bardzo miła. Jak coś mnie bolało to na chwilę przestawali działać całym osprzętem. Ja badanie miałam na żywca, ale o dziwo bardzo miło je wspominam, choć trudno w to uwierzyć. Podczas badania tylko dwa razy coś mocniej mnie zabolało, przy przejściach przez zagięcia w jelicie, a tak to bardzo dobrze się czułam. Nawet samo pompowanie powietrza było do zniesienia. Po badaniu mogłam od razu wrócić do domu, bo dobrze się czułam. Ja miałam tego lekarza poleconego przez inną osobę, która też go sobie bardzo chwaliła. Na wyniki hist. pat. czeka się w Medicinie do 2, 3 tygodni. Można go potem skonsultować z lekarzem, bo tak mi powiedziała pani z recepcji, ale ja nie miałam takiej potrzeby. Czy robią tam w znieczuleniu ogólnym to badanie to nie wiem, ale można się ewentualnie podpytać.

Adorable
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 10:06
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Adorable » 09 sie 2014, 10:27

Gosieńka, a jak długo czeka się na badanie? U mnie na żywca odpada, moja gastrolog twierdzi, że raczej na pewno by mnie bolało, bo szczupła jestem. Stąd bardzo zależy mi na narkozie, aczkolwiek mam obawy, że nie pobiorą wycinków (badanie będzie wykonywał chirurg, a z tego co czytam, oni są niechętni do pobierania)...

Awatar użytkownika
Gosieńka
Początkujący ✽✽
Posty: 329
Rejestracja: 21 lut 2012, 19:58
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: nibylandia

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Gosieńka » 09 sie 2014, 13:11

Adorable, ja miałam ogromne szczęście bo na badanie czekałam raptem 3 dni. To wszystko dzięki Pani z recepcji, bo ja byłam już tak zdesperowana i tak fatalnie się czułam, że chciałam robić kolonoskopię prywatnie, nie ważne jakie koszty, ale chodziło o to abym to miała zrobione od ręki jak najszybciej. Ona widziała, że kiepsko wyglądam i spytała się tylko czy mam skierowanie i poszła mi na rękę bo miałam badanie za darmo w ramach NFZ :mrgreen: Wcisnęła mnie w grafik i powiedziała, że wybrała mi najlepszego lekarza z tych tam dostępnych :D Gdyby nie ona to bym czekała pewnie koło 3 miesięcy jeśli bym nie chciała robić badania prywatnie. Spróbuj udać się tam osobiście i porozmawiać z którąś z Pań z recepcji. Może uda się jakiś wcześniejszy termin dobrać lub może ktoś zrezygnuje. Dopytaj się o badanie ze znieczuleniem, na pewno jest taka możliwość tylko oni wcześniej muszą to wiedzieć bo musisz mieć wtedy anastezjologa. Co do wycinków to powiedz lekarzowi, że musisz mieć bezwzględnie pobrane wycinki do hist. pat. Ewentualnie z tego co wiem jest możliwość, że zlecisz im pobranie większej ilości wycinków, ale za to musisz płacić prywatnie. Nie pamiętam dokładnie ile, ale pewnie coś koło 50 zł albo troszkę więcej za jeden.

Adorable
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 10:06
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Kolonoskopia/Kraków

Post autor: Adorable » 09 sie 2014, 13:28

Gosieńka, bardzo Ci dziękuję za informacje :) Spróbuję się dowiedzieć po weekendzie jak to u mnie jest z terminami i jeśli będzie podobnie jak w "Medicinie", to zdecyduję się na Barską :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Diagnostyka”