OK, rozumiem, zmęczona jestem dzisMikrusia pisze:, to nie do Ciebie ta "nadgorliwość" to do nas moderatorówże w tym samym czasie

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
OK, rozumiem, zmęczona jestem dzisMikrusia pisze:, to nie do Ciebie ta "nadgorliwość" to do nas moderatorówże w tym samym czasie
przed kolonoskopią, choć nie ostatnią..Paulina_Pel pisze:1. Kiedy miałam/em robioną lewatywę i dlaczego (to pomoże zrobić listę zabiegów czy innych, przy których wymagany jest wlew).
sama, w domu..Paulina_Pel pisze:2. Czy była robiona w domu czy w szpitalu? Jeżeli w domu, to czy ktoś nam pomagał czy radziliśmy sobie sami.
enema, raz z butelki, raz z gruszki - sympatyczniejPaulina_Pel pisze:3. Jakiego rodzaju to były lewatywy (enema z buteleczki, lewatywa z wlewnika czy jeszcze jakieś inne).
lepiej przy pomocy gruszki, koniec nie jest bowiem taki ostry, można wazeliną posmarować, żeby gładko poszłoPaulina_Pel pisze:4. Wasze sugestie i rady, jak to zrobić najlepiej i najmniej boleśnie.
No mozliwe, zapach byl dosc ostry i specyficzny, ale nic mnie nie piekloEgzistenz pisze:Olimpijka napisał/a:
Nie znam sie na nazwach, ale ja mialam lewatywe z duuuzego wora na dlugim kablu. Tak jak mowisz lezalam na lewym boku i mialam troszku zgiete kolana. Nie wiem z czym ta woda byla, ale jak sie zalatwialam to smrod taka chemia jakby lecial
w szpitalu przeważnie robią wlewy solą fizjologiczną więc to może to
Lewatywy z soli są raczej o małej pojemności, takie jak Enema, czyli 150ml. Te duże robi się wodą, albo wodą z mydłem. Po zaaplikowaniu litra soli fizjologicznej chyba bym umarła tam na miejscuOlimpijka pisze:No mozliwe, zapach byl dosc ostry i specyficzny, ale nic mnie nie piekloEgzistenz pisze:Olimpijka napisał/a:
Nie znam sie na nazwach, ale ja mialam lewatywe z duuuzego wora na dlugim kablu. Tak jak mowisz lezalam na lewym boku i mialam troszku zgiete kolana. Nie wiem z czym ta woda byla, ale jak sie zalatwialam to smrod taka chemia jakby lecial
Hmmm to nie wiem. Ten worek byl ogromny, pielegniarka mowila mi nawet ile jest, ale nie pamietam ze stresuPaulina_Pel pisze:Olimpijka napisał/a:
Egzistenz napisał/a:
Olimpijka napisał/a:
No mozliwe, zapach byl dosc ostry i specyficzny, ale nic mnie nie pieklo
Lewatywy z soli są raczej o małej pojemności, takie jak Enema, czyli 150ml. Te duże robi się wodą, albo wodą z mydłem. Po zaaplikowaniu litra soli fizjologicznej chyba bym umarła tam na miejscuChociaż kto wie, różne są pomysły i wynalazki
Wg mnie to w ogóle powinno być zakazane, zwłaszcza dla osób mających problemy z jelitami. Jest strasznie "agresywna".Egzistenz pisze:Enema chyba jest mocniejsza niz zwykła sol fizjologiczna.
Enema ma przeciwskazanie dla CU- napisane na ulotcePaulina_Pel pisze:Wg mnie to w ogóle powinno być zakazane, zwłaszcza dla osób mających problemy z jelitami. Jest strasznie "agresywna".Egzistenz pisze:Enema chyba jest mocniejsza niz zwykła sol fizjologiczna.
Poza tym bardzo ciężko się ją aplikuje samodzielnie - nie wiem czy to jest kwestia pozycji, w jakiej trzeba ją aplikować, czy po prostu sama beteleczka jest niewygodna.
Ja się też strasznie krępuje, nawet jak robi to pielęgniarkaHoradoopka pisze: ...Mnie to w ogóle nie przeraza.. ale gdyby ktos mi to mial robić to trochę..
Paulina_Pel pisze:Ja się też strasznie krępuje, nawet jak robi to pielęgniarkaHoradoopka pisze: ...Mnie to w ogóle nie przeraza.. ale gdyby ktos mi to mial robić to trochę..A żeby o to prosić kogoś innego to chyba bym się spaliła ze wstydu.
Heh, mnie lewatywkę zrobiła żonaNatuśka pisze:
A mnie lewatywkę robił pan pielęgniarz i to całkiem młody