enteroklyza....CSK Katowice

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nusia22
Początkujący ✽✽
Posty: 74
Rejestracja: 28 kwie 2009, 16:11
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: Nusia22 » 25 cze 2009, 20:35

bardzo proszę o jakieś informację,otóż mam zaplanowaną enteroklyzę w CSK w Katowicach.Bardzo proszę jakieś informację,jak to się tam wykonuje?nie leżałam jeszcze na tamtym oddziale i starsznie sie boję.Czy pomimo remisji wyjdą tam zmiany?bardzo proszę o odpowiedz,byc może napisałam cos zle ale proszę mi wybaczyć to "mój pierwszy raz" na tym forum:)
Si vis vincere iram, non potest te illa. <Jeśli chcesz pokonać gniew, on nie może pokonać ciebie>

Awatar użytkownika
Jolcia
Początkujący ✽✽
Posty: 139
Rejestracja: 18 paź 2006, 19:26
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Bieruń
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: Jolcia » 26 cze 2009, 14:40

witaj serdecznie Nusia22 :)
Pewnie piszesz o enteroklizie w rezonansie .... ja miałam to trobione ... najpierw oczyszczanie a potem picie kontrastu i rezonans :)
nie ma sie czego bać :) męczące jest tylko czyszczenie bo dostaniesz coś na przeczyszczenie wiec częste wizyty w WC są pewne :)
Każdy może być szczęśliwy, tylko od niego to zależy

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: tom-as » 26 cze 2009, 16:48

hejka..Nusia22.. już kiedyś opisywalem jak u mnei to wyglądało, ale moje lenistwo nabyte nei pozwala mi na poszukanie tego. jakbyś chciała sie jednak dowiedzieć to uzyj szukaczki a znajdziesz ;-)

pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Nusia22
Początkujący ✽✽
Posty: 74
Rejestracja: 28 kwie 2009, 16:11
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: Nusia22 » 26 cze 2009, 22:27

ojej czyli będzie rurka??.... :( dziekuję za odpowiedz
Si vis vincere iram, non potest te illa. <Jeśli chcesz pokonać gniew, on nie może pokonać ciebie>

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: tom-as » 27 cze 2009, 12:58

Nusia22 pisze:ojej czyli będzie rurka??
ty tylko straszne sie wydaje... faktycznie to nei ma źle ;-) a moze jakaś 'nowoczesną technologią' cie potraktuja i nie będzie rurki. choć wtedy to by się raczej nazywało _pasaż_

Awatar użytkownika
Naobie
Początkujący ✽✽
Posty: 451
Rejestracja: 13 gru 2007, 07:56
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: Naobie » 27 cze 2009, 14:17

tom-as pisze: a moze jakaś 'nowoczesną technologią' cie potraktuja i nie będzie rurki. choć wtedy to by się raczej nazywało _pasaż_
Niekoniecznie ;)

Miałam enteroklize na Ligocie i tak jak pisze Jolcia może ona być w rezonansie. A więc dzień wcześniej fortrans (albo coś podobnego) jakieś 45 min przed badaniem 1l kontrastu (smakowało jak hmm rozwodniona galaretka więc raczej nie powinno być problemu z wypiciem ;)) Później normalny rezonans w trakcie którego podają kontrast dożylnie. Trwało to około 40 min i ogólnie było całkiem ok :)

Awatar użytkownika
Nusia22
Początkujący ✽✽
Posty: 74
Rejestracja: 28 kwie 2009, 16:11
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: Nusia22 » 27 cze 2009, 14:46

aha..widzę ze jest kilka metod tego badania.Pasaż juz miałam nie raz,także to nie to.Mam straszny uraz do badan i boje sie dosłownie wszystkiego.JAk bie będzie lepiej do sierpnia to na nowo będe miała kolonoskopie po raz kolejny i dalsze badania.A w tam na Ligocie kolono jest pod narkozą??bo ja miałam 2 i zawsze na "żywca",koljny raz juz się tak nie zgodzę.
Si vis vincere iram, non potest te illa. <Jeśli chcesz pokonać gniew, on nie może pokonać ciebie>

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: tom-as » 27 cze 2009, 14:49

Nusia22 pisze:A w tam na Ligocie kolono jest pod narkozą?
pod narkozą ;-)

Awatar użytkownika
Nusia22
Początkujący ✽✽
Posty: 74
Rejestracja: 28 kwie 2009, 16:11
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: Nusia22 » 13 sie 2009, 19:41

wczoraj wróciłam z Kliniki i miałam robioną tą enteroklizę MR(rezonans) i powiem szczerze ze dramat! nie miałam wczesniej robionego reznansu i nie wiedziałam ze takie to jest głośne!!jeden wielki huk i zgrzyt!a do tego po kontrascie miałam taką biegunke ze muslałam ze narobię na to łózko z rezonansu.Trzymało mnie 2 dni.Głowa strasznie bolała,było mi tam strasznie zimno i modliłam sie o koniec tego badania.Ale opłaciło się bo wszystko wyszło na tym własnie badaniu.
kolonoskopia ok,spałam smacznie tylko ze...nie mogłam sie obudzic z tej krótkiej narkozy! jak mnie wzięłi o 8 rano to o 14 dopiero otworzyłam oczy....3 dni trzymałam sie sciany bo miałam takie zawroty głowy i raz zemdlałam na korytarzu.w okolicy obojczyka mam pełno siniaków,podobno mnie szczypali zebym sie obudziła.Powiedziano mi ze to jest jakies zatrucie kontaktowe...byc moze...albo za duzo narkozy,sama nie wiem.
Ale ogólnie jestem bardzo zadowolona!w 8 dni miałam pełna diagnostykę ,a wszystko zawdzieczam Dr Szaflarskiej,bardzo,bardzo dobrej kobiecie i dr kohutowi.
Polecam wszystkim tamtejszy oddział
Si vis vincere iram, non potest te illa. <Jeśli chcesz pokonać gniew, on nie może pokonać ciebie>

Awatar użytkownika
marta_2580
Początkujący ✽✽
Posty: 76
Rejestracja: 07 lut 2010, 23:41
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: śląskie
Lokalizacja: zawiercie
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: marta_2580 » 29 cze 2010, 22:44

Wybieram sie nie długo na to badanie na Ligotę, jeszcze nie mam terminu przyjęcia. Troche sie obawiam nie powiem, że nie :smutny: tym bardziej , że chyba zaserwują mi sondę przez nosek :cry: Tylko że znioę wszystko , żeby wreszcie mieć diadnozę. Nie da się żyć w ciągłym bólu. Mam pytanie ; jeśli to badanie będzie przebiegało właśnie z tą sondą, to czy podczas gastroskopii przy "montowaniu " owej sondy można poprosić o wycinki z żoładka i jelita w celu hist.-pat.? chodzi mi o diagnozę w kierunku celiaki tak przy okazji :)
szczęścia nie zaplanujesz ... ono przyjdzie samo ...

Awatar użytkownika
elena
Początkujący ✽✽
Posty: 318
Rejestracja: 26 cze 2008, 18:40
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: śląskie
Lokalizacja: śląskie
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: elena » 30 cze 2010, 06:49

marta_2580[/b, rurkę przez nosek montuje się samodzielnie, jeśli np za drugim podejściem utknie w żołądku, zakładają przy pomocy gastroskopu.

Awatar użytkownika
marta_2580
Początkujący ✽✽
Posty: 76
Rejestracja: 07 lut 2010, 23:41
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: śląskie
Lokalizacja: zawiercie
Kontakt:

Re: enteroklyza....CSK Katowice

Post autor: marta_2580 » 30 cze 2010, 12:03

no własnie teraz zauważyłam popełnioną gafe :lol: śpiąca już byłam :wink: będę jednak prosić żeby to zamontowali przez gastro... jesli sie zgodzą to czy te wycinki tak przy okazji można pobrać?
szczęścia nie zaplanujesz ... ono przyjdzie samo ...

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”