Błąd ogólny - komunikat

Kierunkowskazy wskazujące jak poruszać się po forum i je użytkować

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Jacekx » 11 lut 2017, 20:50

Pandziaak pisze:Proszę, cała instrukcja https://support.google.com/chrome/answe ... ktop&hl=pl
To tyle co mogę zrobić, bo pracuję na mozilla, dla mnie chrome to szajs, ale gusta są różne
Nie szajs Pandziaak tylko wymaga właściwego SO.

Sorry... Pandziaak ja 18 lat uczyłem różnych SO od DOS 5.O, Windows od 3.0, 3.1 Workgroup, przez Unix Hp, Linux Debian; Linux Ubuntu; do Win NT 4,0;5.0;5.1 2a;6.0; 6.1; 7.0; 8.0 a Windows 10.0 dopadł mnie już na emeryturze :wink: fakt Mac OS byłem tylko użytkownikiem :smutny:
Twierdzę , że Google Chrome wymaga właściwego SO.

Stwierdziłem dziś doświadczalnie, że za błędy z którymi się spotykam na Google Chrome jest winien mój SO Windows 7.0 Home Premium - kupiłem po prostu szajsowatą wersję Windows no może nie sam SO ale winne są poprawki
do niego :idea:

Na Ubuntu 14 też nie mam kłopotów z Forum ale to piszę z mojego 3 kompa, z Firefoxa przez Google.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, 22:45 przez Jacekx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Karaoke
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 25 mar 2007, 23:18
Choroba: CD u dziecka
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Karaoke » 11 lut 2017, 22:43

Jacekx pisze:Windows 7.0 Home Ultimate
co to za wytwór :mrgreen: albo Home, albo Ultimate jednak ta to v. korporacyjna nie do kupienia :wink: chyba że piracisz :evil:

Powiem tak jeśli chodzi o problemy z forum: to brak problemów :smile:
Owszem zdarza się, że coś się zawiesi, długo ładuje, wywali z forum, nie zapisze, ale to wyjątki: dużo userów, serwer pada lub łącza...
Testowane na różnych sprzętach z Win XP 7 8.1 10, Android i Symbian, FireFox Chrome IE (tu na XP był młyn) i opera, więc jednak problem u Ciebie i chyba powinieneś skorzystać z porad Pandziaak
Obrazek
Rozlicz PIT z sercem - przekaż 1 % podatku na OPP

Aby nie było gorzej...
...to będzie lepiej...
Podobno ;-)

Obrazek
Podążaj za Pajacykiem...

Obrazek
Wspomóż WOŚP, wspomóż dzieciaki bez focha - 13 I 2019r

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Jacekx » 11 lut 2017, 22:52

Karaoke pisze:
Jacekx pisze:Windows 7.0 Home Ultimate
co to za wytwór :mrgreen: albo Home, albo Ultimate jednak ta to v. korporacyjna nie do kupienia :wink: chyba że piracisz :evil:

Powiem tak jeśli chodzi o problemy z forum: to brak problemów :smile:
Owszem zdarza się, że coś się zawiesi, długo ładuje, wywali z forum, nie zapisze, ale to wyjątki: dużo userów, serwer pada lub łącza...
Testowane na różnych sprzętach z Win XP 7 8.1 10, Android i Symbian, FireFox Chrome IE (tu na XP był młyn) i opera, więc jednak problem u Ciebie i chyba powinieneś skorzystać z porad Pandziaak
sorry pomyłka wpisu Home Premium ( Premium pomyliłem przy zakupie z Professional ) a SO kupowałem w Firmie mojego kolegi ze studiów.
Po prostu nie chciałem , żeby wyglądało to po fakcie na wybrzydzanie... ja studiowałem Fizykę i miałem więcej serdecznych kolegów z Matematyki - specjalność metody numeryczne ( obecnie taki kierunek nazywałby się Informatyką) niż z Fizyki.

Moim zdaniem nie są problemem ciasteczka a SO bo Win 7.0 jest już stare - miały być zawieszone do niego poprawki już w zeszłym roku :idea: a Google Chrome nie jest takie stare .
Poza tym Windows 10 nie generuje tych błędów - przynajmniej na razie :idea:.
IE v 11 pod Windows 7.0 też nie generuje błędów i moje Ubuntu v 14 też nie generuje

ja stawiałbym na błędy w poprawkach choć może to coś co szkodzi mi na kompie choć Antywira mam solidnego - Nod 32 licencjonowanego

Awatar użytkownika
stig
Początkujący ✽✽
Posty: 85
Rejestracja: 03 mar 2014, 17:31
Choroba: nie ustalono
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Helsinki

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: stig » 12 lut 2017, 14:42

Może zabiorę głos w tym temacie.

Jeśli chodzi o usuwanie pojedynczych ciasteczek ze strony, jest to jak najbardziej możliwe. W przypadku Chrome uruchamiamy narzędzie dla programistów, przez F12, opcję w menu Więcej narzędzi albo skrót Ctrl + Shift + I. Tam przechodzimy na zakładkę Application i po lewej stronie z Storage wybieramy Cookies. Będą tam wymienione witryny z zapamiętanych ciastek, można z listy która po wybraniu strony pojawi się po prawej stronie usuwać pojedyncze ciasteczka. To może pomóc, ale nie zapewniam że rozwiąże wszystkie problemy, to jest trochę jak wróżenie z fusów jeśli chodzi o błędy na forum.

Wątpię żeby system operacyjny miał jakikolwiek wpływ na wyświetlanie forum, prędzej przeglądarka, tym bardziej że w trybie incognito działa. Celowałbym bardziej w ciasteczka albo jakiś plugin który blokuje skrypty. Co do Chrome, jest to obecnie najpopularniejsza przeglądarka, ja będąc długo fanem Firefoxa, już jakiś czas temu przesiadłem się na Chrome i nie żałuję. Dla tych którym przy 20 otwartych kartach w FF zdarzają się zawieszki i problemy z lądowaniem kolejnych stron, niech spróbuje Chrome.

Największym problemem całego forum jest to że jest to dość stare i słabo rozwijane rozwiązanie jeśli chodzi o forum. Tak jak od 20 letniego samochodu nie można oczekiwać że będzie wyposażony w udogodnienia jak samochody sprzed kilku lat, tak obecny silnik forum nie przeskoczy pewnych ograniczeń i problemów które się pojawiają.

Co innego wygląd, w profilu istnieje możliwość zmiany szablonu na inny (polecam TwitterBootstrap Spacelab) który zdecydowanie lepiej wyświetla się na urządzaniach mobilnych. Nie jest tak kolorowy jak domyślny ale mając problemy z pocztą można spróbować zmienić wygląd, wyczyścić ciastka i sprawdzić ponownie.

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Tubisia » 12 lut 2017, 17:30

stig pisze:Największym problemem całego forum jest to że jest to dość stare i słabo rozwijane rozwiązanie jeśli chodzi o forum. Tak jak od 20 letniego samochodu nie można oczekiwać że będzie wyposażony w udogodnienia jak samochody sprzed kilku lat, tak obecny silnik forum nie przeskoczy pewnych ograniczeń i problemów które się pojawiają.
A tu nie przeskoczysz pewnych osób, które nie rozumiały tego faktu już jakiś czas temu, gdzie zwracałam uwagę na to jak jest, ale "ma być po staremu, bo się przyzwyczaiłam" - więc forum będzie ciągnięte po staremu, aż się nie rozpadnie.
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Awatar użytkownika
Luki36
Aktywny ✽✽✽
Posty: 662
Rejestracja: 11 lip 2013, 11:32
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Luki36 » 12 lut 2017, 18:29

Jacek,ale weź to wyrzuć wszystko,te całe ciasteczka. Przecież ulubione zakładki i inne takie nie mają z ciastka wiele wspólnego.. :)
Na razie, bez leków

Awatar użytkownika
Anette28
Junior Admin
Posty: 3553
Rejestracja: 16 lis 2008, 22:17
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Holandia/Helmond
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Anette28 » 12 lut 2017, 21:29

Luki36, dokładnie, pamięć przeglądarki, a ciacha to dwie inne rzeczy
stig pisze: ja będąc długo fanem Firefoxa, już jakiś czas temu przesiadłem się na Chrome i nie żałuję. Dla tych którym przy 20 otwartych kartach w FF zdarzają się zawieszki i problemy z lądowaniem kolejnych stron, niech spróbuje Chrome.
na razie Firefox mnie nie zawiódł, a Chrome tak, ale jak mówię to kwestia gustu
A tu nie przeskoczysz pewnych osób, które nie rozumiały tego faktu już jakiś czas temu, gdzie zwracałam uwagę na to jak jest, ale "ma być po staremu, bo się przyzwyczaiłam" - więc forum będzie ciągnięte po staremu, aż się nie rozpadnie.
będzie co będzie, a będzie ciekawie, więc nie ma co psioczyć, jak się za wiele nie wie :wink:
~Nie ma sensu życia tylko życiu trzeba nadać sens~
*Hoe minder mensen weten, hoe beter ze leven*

CD od 2002
Ileostomia 18.11.2012

Awatar użytkownika
Karaoke
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 25 mar 2007, 23:18
Choroba: CD u dziecka
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Karaoke » 12 lut 2017, 21:34

A coś takiego jak Ghostery nie masz włączone?
Obrazek
Rozlicz PIT z sercem - przekaż 1 % podatku na OPP

Aby nie było gorzej...
...to będzie lepiej...
Podobno ;-)

Obrazek
Podążaj za Pajacykiem...

Obrazek
Wspomóż WOŚP, wspomóż dzieciaki bez focha - 13 I 2019r

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Jacekx » 12 lut 2017, 21:42

Luki36 pisze:Jacek,ale weź to wyrzuć wszystko,te całe ciasteczka. Przecież ulubione zakładki i inne takie nie mają z ciastka wiele wspólnego.. :)
Luki36 wyrzucałem już poprzednio gdy były głuche linki forum i to nic nie dawało :smutny: Po prostu po jakimś czasie się odblokowało samo i było OK.
Stig - dziękuję za radę.
Sróbuję...ale upieram się to nie są ciasteczka

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Jacekx » 12 lut 2017, 21:44

Karaoke pisze:A coś takiego jak Ghostery nie masz włączone?
co to takiego ?

Awatar użytkownika
Karaoke
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 25 mar 2007, 23:18
Choroba: CD u dziecka
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Karaoke » 13 lut 2017, 17:01

Jak nie wiesz to nie masz...

Ghostery to plugin dla FF / Chrome, który blokuje wykonywanie skryptów, wyświetlanie obrazów i obiektów (reklamy) od dostawców do których nie masz zaufania.
W skrócie chodzi o to by strona ładowała się szybciej i była bardziej przejrzysta, ale i o to by nikt nie śledził twoich poczynań ( jakie strony odwiedzasz...).
Wynika to z faktu, że w kodzie strony jest dużo skryptów, który ładowane są z innych serwerów - jak Twój PC odczytuje stronę to wysyła też żądanie do "szpiega" i ten wie że przeglądasz daną witrynę (umieszcza przy tym ciasteczka).
Wyłączenie niektórych "szpiegów" może mieć skutki w postaci niemożności zalogowania się w serwisach tego wymagających, braku wyświetlania niektórych elementów strony (tu najczęściej pokazywany jest wtedy duszek).
Obrazek
Rozlicz PIT z sercem - przekaż 1 % podatku na OPP

Aby nie było gorzej...
...to będzie lepiej...
Podobno ;-)

Obrazek
Podążaj za Pajacykiem...

Obrazek
Wspomóż WOŚP, wspomóż dzieciaki bez focha - 13 I 2019r

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Tubisia » 13 lut 2017, 18:21

Jacekx, może też być AdBlock, uBlock etc. - znaczki pojawiają się w prawym górnym rogu - jeśli masz zainstalowane te pluginy.
Karaoke pisze:Jak nie wiesz to nie masz...
Może ktoś mu zainstalował, też tak bywa :wink:

Pandziaak, stabilniejszy, ale oparty na FF jest Cyberfox i Waterfox mniej się wszystko wywala:) co do chrome popieram Twoje zdanie :mrgreen:
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Jacekx » 13 lut 2017, 18:50

Karaoke pisze:Jak nie wiesz to nie masz...

Ghostery to plugin dla FF / Chrome, który blokuje wykonywanie skryptów, wyświetlanie obrazów i obiektów (reklamy) od dostawców do których nie masz zaufania.
W skrócie chodzi o to by strona ładowała się szybciej i była bardziej przejrzysta, ale i o to by nikt nie śledził twoich poczynań ( jakie strony odwiedzasz...).
Wynika to z faktu, że w kodzie strony jest dużo skryptów, który ładowane są z innych serwerów - jak Twój PC odczytuje stronę to wysyła też żądanie do "szpiega" i ten wie że przeglądasz daną witrynę (umieszcza przy tym ciasteczka).
Wyłączenie niektórych "szpiegów" może mieć skutki w postaci niemożności zalogowania się w serwisach tego wymagających, braku wyświetlania niektórych elementów strony (tu najczęściej pokazywany jest wtedy duszek).
sorry ja mam Gooogle Chrome pod Windows 7 Home Premium więc pluginy to raczej nie u mnie :?:

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Tubisia » 13 lut 2017, 19:23

Jacekx, są w chrome pluginy, większość wbudowana w niego. Ale nadal pojawia się możliwość odblokowania "adblocków" w prawym górnym rogu.
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Awatar użytkownika
Karaoke
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 25 mar 2007, 23:18
Choroba: CD u dziecka
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Błąd ogólny - komunikat

Post autor: Karaoke » 13 lut 2017, 20:00

Właśnie piszę, że to plugin pod chrome (piszę bez google bo to jasne?)

Proponuję zajrzeć czy coś Ci się nie zainstalowało - zdarza się , że programy instalacyjne dodają pluginy, zmieniają strony startowe, wyszukiwarkę (nie mylić z przeglądarką).

1. po prawej stronie paska adresu KLIK na 3kropki
2. wybrać Więcej narzędzi
3 w kolejnym menu wybrać Rozszerzenia

Jak nic nie instalowałeś to jest pusto; ewentualnie masz Adobe Acrobat, jakiegoś antyvira
Jak coś więcej to pisz, albo poszukaj u googlasa co to za ustrojstwo.
Obrazek
Rozlicz PIT z sercem - przekaż 1 % podatku na OPP

Aby nie było gorzej...
...to będzie lepiej...
Podobno ;-)

Obrazek
Podążaj za Pajacykiem...

Obrazek
Wspomóż WOŚP, wspomóż dzieciaki bez focha - 13 I 2019r

Zablokowany

Wróć do „FAQ”