Post
autor: aleksandra12 » 04 lip 2007, 15:15
Ze strony J-elity, autorstwa Mamci.
Osobnego wyjaśnienia wymaga zalecenie nie spożywania pokarmów bogatych w błonnik. Do grupy tej należą takie produkty jak: pieczywo z pełnego ziarna (razowe, grahamki) grubo mielone kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana), bogato błonnikowe warzywa (korzeniowe, papryka, kukurydza). Wiadomo jednak, że błonnik jest konieczny do prawidłowego trawienia, a jego obecność w diecie warunkuje prawidłową przemianę materii i zapobiega powstawaniu nowotworów jelita grubego. Wyniki badań klinicznych, mówiące o pozytywnym wpływie prebiotyków i probiotyków na przebieg zarówno chL-C jak i wzjg, omówiono w dziale poświęconym tym zagadnieniom. Aby pogodzić te dwa, pozornie przeciwstawne zalecenia, błonnik powinien pochodzić z młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców. Zalecane jest usuwanie z nich skórki i pestek oraz ich rozdrabnianie. Spożywanie soków, przecierów, nektarów, musów i puree powoduje lepszą przyswajalność składników pokarmowych i nie wpływa drażniąco na jelita. Zaobserwowano, że u pewnej grupy chorych soki z owoców cytrusowych mają działanie drażniące na jelita, a sok grapefruita jest niewskazany dla chorych leczonych doustnie budesonidem (Budenofalk, Entocort).
Pozdrawiam, Aleksandra