Wyrostek robaczkowy - już wiadomo do czego służy
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- tata pirata
- Specjalista ds. nowości w medycynie
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: lubuskie
Wyrostek robaczkowy - już wiadomo do czego służy
Poniżej link do artykułu z dzisiejszej "Gazety Wyborczej" pod tytułem:
"Wyrostek robaczkowy jednak jest nam potrzebny"
http://wyborcza.pl/1,75476,6963922,Wyro ... zebny.html
"Wyrostek robaczkowy jednak jest nam potrzebny"
http://wyborcza.pl/1,75476,6963922,Wyro ... zebny.html
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Re: Wyrostek robaczkowy - już wiadomo do czego służy
No prosze, a słyszałem ,że polscy chirurdzy przy okazji( np.operacji na jelitach) wycinają wyrostek robaczkowy.
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
A!!! Odnośnie tematu: Przy naszych chorobach lepiej jest wyciąć wyrostek???
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Jak słyszę wyrostek to jeszcze mnie trzęsie...pierwszy pobyt syna w szpitalu.
Miesiąc leżał z koszmarnymi wynikami (lekarka powiedziała mi,ze dziecka z takimi
złymi wynikami nie mieli).I przez miesiąc trwała przepychanka z lekarz prowadzącą
a chirurgiem,ta pierwsza upierała się,że to przez wyrostek te bóle.Chirurg kategorycznie przeczył.O czymś takim jak kolonoskopia czy gastroskopia
chyba nie słyszała,w końcu po miesiącu się poddała i wypuściła nas do domu
z CRP 156 i z zaleceniem zgłoszenia się za 3 miesiące na usunięcie wyrostka.
Pewnie to OT,ale jak słyszę hasło wyrostek to...
Miesiąc leżał z koszmarnymi wynikami (lekarka powiedziała mi,ze dziecka z takimi
złymi wynikami nie mieli).I przez miesiąc trwała przepychanka z lekarz prowadzącą
a chirurgiem,ta pierwsza upierała się,że to przez wyrostek te bóle.Chirurg kategorycznie przeczył.O czymś takim jak kolonoskopia czy gastroskopia
chyba nie słyszała,w końcu po miesiącu się poddała i wypuściła nas do domu
z CRP 156 i z zaleceniem zgłoszenia się za 3 miesiące na usunięcie wyrostka.
Pewnie to OT,ale jak słyszę hasło wyrostek to...
Nigdy nie mów nigdy...
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
ita71, to rzeczywiscie przezycie
ja sie boje, bo mnie cos tam po prawej stronie pobolewa, a moj gastro wypytywal sie o niego, wiec mam obawy...

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- Kontakt:
Moja Klaudia miała najpierw diagnozę CU i po półtora roku, pojawiły się ostre bóle brzucha w prawym dole biodrowym, wysoka gorączka i pierwsze co pomyślałam - to pewnie wyrostek, pojechaliśmy do szpitala.
Jednak chirurg nas oszczędził (bo najłatwiej brzuch otworzyć) i po badaniu rezonansem (enterografia) wyszło, że to nie wyrostek a silny stan zapalny w ileum terminale i te bóle to był kolejny rzut choroby, stąd zmiana diagnozy na CD.
A jak TY masz Czarna Mambo nie jasną do końca sytuację i wahają się Twoje losy, czy to CD czy CU, to te Twoje bóle brzuszka mogą być jakąś wskazówką.
Jednak chirurg nas oszczędził (bo najłatwiej brzuch otworzyć) i po badaniu rezonansem (enterografia) wyszło, że to nie wyrostek a silny stan zapalny w ileum terminale i te bóle to był kolejny rzut choroby, stąd zmiana diagnozy na CD.
A jak TY masz Czarna Mambo nie jasną do końca sytuację i wahają się Twoje losy, czy to CD czy CU, to te Twoje bóle brzuszka mogą być jakąś wskazówką.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

- leila
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
ja sie ciesze ze lekarz przy okazji usunął wyrostek 

- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
Ja nie wiem, co mi jest, lekarz mowi, ze to CD, bole mam czasem az pod zebra, najpierw bolala tylko lewa strona, a teraz juz prawa i ida do gorymaggie0278 pisze:A jak TY masz Czarna Mambo nie jasną do końca sytuację i wahają się Twoje losy, czy to CD czy CU,

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- Kontakt:
to dokładnie tak jak u mojej córy, też tak było. Tylko, że była duża rozpiętość w czasie : przez ok. półtora roku były bóle z lewej str. i dopiero po takim czasie dołączył ból po prawej (i ta cała historia z podejrzeniem zapalenia wyrostka).CzarnaMamba pisze:najpierw bolala tylko lewa strona, a teraz juz prawa i ida do gory
a dlaczego nie bierzesz leków ?! Ty nie bierzesz leków a choróbsko szalejeCzarnaMamba pisze:mam mu sie przyznac, ze nie biore tabletek).

[ Dodano: 28-08-2009 ]
to dokładnie tak jak u mojej córy, też tak było. Tylko, że była większa rozpiętość w czasie : przez ok. półtora roku były bóle z lewej str. i dopiero po takim czasie dołączył ból po prawej (i ta cała historia z podejrzeniem zapalenia wyrostka).CzarnaMamba pisze:najpierw bolala tylko lewa strona, a teraz juz prawa i ida do gory
a dlaczego nie bierzesz leków ?! Ty nie bierzesz leków a choróbsko szalejeCzarnaMamba pisze:mam mu sie przyznac, ze nie biore tabletek).

Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3

- Sabin
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
ja bym się raczej nie cieszyłna Twoim miejscu, no chyba że miałaś jakiś stan zapalny na wyrostku. Ja jestem takiego przekonania że wszystko co istnieje w naszym ciele pełni jakąś role . Wyrostek robaczkowy jest potrzebny , bo gdyby nie był to uległ by stopniowej degradacji ( uwstecznieniu) tak jak np. grasica u dorosłych ulaga częściowemu zanikowi ponieważ nie jest już tak potrzebna .leila pisze:ja sie ciesze ze lekarz przy okazji usunął wyrostek
Ja jestem przeciwny usuwaniu jakiegokolwiek narzadu z organizmu ,,na wszelki wypadek``
tabletki czesto okazuja się niezbyt pomocne , tylko człowiek ciało truje ... a propo lekówmaggie0278 pisze:Ty nie bierzesz leków a choróbsko szaleje