wyproznianie samym sluzem
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
wyproznianie samym sluzem
Czesc nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie.Moje watki juz tu sa.Poltora roku temu zalatwialam sie sluzem z krwia,mialam wtedy kolonoskopie wyszlo colitis chronica m 43000 niby poantybiotykowe zapalenie....pol roku mialam spokoj ,nic sie nie dzialo,az tu ktoregos dnia,znowu sluz z krwia ,jeden raz i spokoj,w kolejnych dniach znowu krew na papierze toaletowym.Wiec udalam sie do lekarza,ktory stwierdzil ze to hemoroidy,zapisal czopki posterisan h ,ale nie chcialam domniemywac co to jest,wiec poprosilam o rektoskopie.Rektoskopia wypadla bardzo dobrze,wszystko ok bez zadnych zmian patologicznych,to bylo w srode.Ale juz w dzien rektoskopii razem z lewatywa wyplywaly klęby sluzu,pozniej tez widzialam domieszki sluzu w stolcu.A dzisiaj to juz jest masakra...juz 3 razy dzisiaj wyproznilam sie samym sluzem,duze ilosci a ostatnim razem juz z krwia,co sie dzieje,mam juz tak dosyc,lekarz zbadal 24 cm jelita i nic niepokojacego nie widzial a tu teraz taka jazda,aha zapomnialam dodac ze w kanale odbytu tylko zauwazyl 2 male zylaczki,ktore to stwiedzil ze one podkrwawiaja.Czuje tez jakbym miala obrzekniety odbyt.Poradzcie cos....
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Re: wyproznianie samym sluzem
Witaj.
Ja mam stale śluz w stolcu z reguły po wypróżnieniu kiedy wracam do toalety na poprawke
, wtedy mam stolec wraz ze śluzem i często z krwią . Cierpię na crohna i mam szczeline odbytu a to ponoć z niej ten śluz .Tak czy inaczej wizyta u lekarza to napewno.
pozdrawiam.
Ja mam stale śluz w stolcu z reguły po wypróżnieniu kiedy wracam do toalety na poprawke

pozdrawiam.
Radziu
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Witaj
ja choruję już cztery lata na CU. Pierwszymi moimi objawami był właśnie śluz z krwią. Dobrze byłoby żebyś poszedł do gastrologa może trzeba będzie powtórzyć kolanoskopie,u mnie na początku rektoskopia też nie wykazała żadnych zmian,ale nie dawało mi to spokoju zmieniłam lekarza,zrobił mi kolanoskopie i wyszło CU. U mnie doszło do tego że goniłam do ubikacji po 20 razy dziennie i w nocy kilka razy ,schodziła ze mnie krew ze śluzem cuchnącym to była masakra .Dopiero jak włączyli mi sterydy to objawy ustąpiły,miałam spokój dwa lata i zaś się zaczeło tylko teraz sterydy(40 mg dziennie) nie pomagają mi tak jak kiedyś.Biorę je już ok 2 miesięcy ale nadal krwawię. Dorze byłoby żeby obejrzał Cię specjalista, włączył by odpowiednie leki póki te objawy nie są jeszcze takie duże. Pozdrawiam
ja choruję już cztery lata na CU. Pierwszymi moimi objawami był właśnie śluz z krwią. Dobrze byłoby żebyś poszedł do gastrologa może trzeba będzie powtórzyć kolanoskopie,u mnie na początku rektoskopia też nie wykazała żadnych zmian,ale nie dawało mi to spokoju zmieniłam lekarza,zrobił mi kolanoskopie i wyszło CU. U mnie doszło do tego że goniłam do ubikacji po 20 razy dziennie i w nocy kilka razy ,schodziła ze mnie krew ze śluzem cuchnącym to była masakra .Dopiero jak włączyli mi sterydy to objawy ustąpiły,miałam spokój dwa lata i zaś się zaczeło tylko teraz sterydy(40 mg dziennie) nie pomagają mi tak jak kiedyś.Biorę je już ok 2 miesięcy ale nadal krwawię. Dorze byłoby żeby obejrzał Cię specjalista, włączył by odpowiednie leki póki te objawy nie są jeszcze takie duże. Pozdrawiam
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
kolonoskopię! bo badane jest jelito grube (colon) a nie kolanoelka22 pisze:zrobił mi kolanoskopie i wyszło CU

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Masz racje Natalka kolonoskopię (sorki za błąd),ale myślę że każdy wie o jakie badanie chodzi:-)
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
Czy mogę mieć głupie pytanie?
Czym się różni wypróżnianie śluzem a biegunką? Czy ten śluz jest przeźroczysty/ma jakiś jasny kolor? Bo mnie ciekawi po czym to się rozpoznaje. Na prawdę nie wiem.
Wczoraj pojawił mi się taki problem, że zaczęłam mieć cos w stylu rozwolnienia, około południa załątwiłam się ze 2 razy. Potem temperatura 37,6 aż do północy. Dzisiaj 3 razy byłam w wc i raz cała wlewka z salofalku sobie poszła a potem to już chyba sama biegunka. Nie wiem czy to zaostrzenie nadchodzi czy po prostu jelita mi się zbuntowały (ost jadłam duzo słodkich rzeczy i brałam antybiotyk przez tydz od zeszłego poniedziałku(12.07)). A teraz odbija mi się jakimiś drożdżami, choć to pewnie przez Enterol.
Czy to możliwe że zaostrzenie jest po tylko 1 miesiącu remisji? I żeby zaczęło się tak szybko? Nigdy jeszcze tak nie miałam
Czym się różni wypróżnianie śluzem a biegunką? Czy ten śluz jest przeźroczysty/ma jakiś jasny kolor? Bo mnie ciekawi po czym to się rozpoznaje. Na prawdę nie wiem.
Wczoraj pojawił mi się taki problem, że zaczęłam mieć cos w stylu rozwolnienia, około południa załątwiłam się ze 2 razy. Potem temperatura 37,6 aż do północy. Dzisiaj 3 razy byłam w wc i raz cała wlewka z salofalku sobie poszła a potem to już chyba sama biegunka. Nie wiem czy to zaostrzenie nadchodzi czy po prostu jelita mi się zbuntowały (ost jadłam duzo słodkich rzeczy i brałam antybiotyk przez tydz od zeszłego poniedziałku(12.07)). A teraz odbija mi się jakimiś drożdżami, choć to pewnie przez Enterol.
Czy to możliwe że zaostrzenie jest po tylko 1 miesiącu remisji? I żeby zaczęło się tak szybko? Nigdy jeszcze tak nie miałam
śluz jest jasny, ciągnący się. może miec lekkie zabarwienie np brązowe, ale jest ciągnacy się i lepiący.90Christin pisze:Czym się różni wypróżnianie śluzem a biegunką?
biegunka to wypróżnianie stolca ale często, powyżej 3-4 razy na dzień.
-
- Początkujący ✽✽
a dziękuję bardzo za odpoowiedzi 
tak myślę że jeden dzień pobędę na przeciwbiegunkowych a jednocześnie zwiększę dawkę jucolonu. muszę ubić cholerstwo zanim cos się rozwinie

tak myślę że jeden dzień pobędę na przeciwbiegunkowych a jednocześnie zwiększę dawkę jucolonu. muszę ubić cholerstwo zanim cos się rozwinie

- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Przepraszam, że się wetnę, ale co macie na myśli mówiąc "przeciwbiegunkowe"? Takie zwykle bez recepty leki typu Stoperan?
New beginning 

-
- Początkujący ✽✽
tak. muszę jakoś dojechać na drugi koniec warszawy do lekarza i stac w kolejce i uzerac sie z ludzmi. nie dam inaczej rady.
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Zaciekawiło mnie to, bo mi takie rzeczy nie pomagają, a lekarz mi powiedział, że mogą mi nawet zaszkodzić
New beginning 

-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
więcej na ten temat przeczytasz tuCoralie pisze:mi takie rzeczy nie pomagają, a lekarz mi powiedział, że mogą mi nawet zaszkodzić
viewtopic.php?t=3459&highlight=loperamid
viewtopic.php?t=4185&highlight=loperamid
sporo o tym pisaliśmy
a tu już wróćmy do tematu wątku.

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
-
- Debiutant ✽
- województwo: dolnośląskie
mam pytanie. Jestem od miesiąca na encortonie, obecnie przyjmuje 20mg dziennie, czuję się lepiej, bóle niemal całkiem odeszły, biegunki też. Ale wczoraj wypróżniłam się samym śluzem.. W zasadzie pojawił się znienacka, bo dietę staram się trzymać. Nie wiem co to ma znaczyć, czy to jest mozliwe podczas brania sterydów? A wizytę u gastro mam dopiero za tydzień..
"poczucie humoru dobrze amortyzuje życiowe wstrząsy" 
imuran x50mg
asamax x2g
humira 40mg
+ zzsk + osteopenia + astma i alergia

imuran x50mg
asamax x2g
humira 40mg
-
- Debiutant ✽
- województwo: dolnośląskie
mówię dopiero, bo umówiona byłam na wczoraj, ale lekarz wziął sobie urlop, nie informując pacjentów o tym
i jeszcze jedno, dzisiaj wg planu mam zejść z dawki na 15mg, pojawił się luźniejszy stolec, i wczoraj jeszcze trochę sluzu. Czy powinnam zejsc na 15mg czy wziac jeszcze dzisiaj 20?
wybaczcie panikę, ale ja dopiero zaczynam swoją przygodę z nowym przyjacielem i nie do końca wiem jeszcze jak z nim postępować, lekarze boją się mi o tym opowiadać, niektórzy nawet nie wiedzą, co to znaczy Crohn... Stąd moja niewiedza i błahe pytania
proszę o wyrozumiałość 

i jeszcze jedno, dzisiaj wg planu mam zejść z dawki na 15mg, pojawił się luźniejszy stolec, i wczoraj jeszcze trochę sluzu. Czy powinnam zejsc na 15mg czy wziac jeszcze dzisiaj 20?
wybaczcie panikę, ale ja dopiero zaczynam swoją przygodę z nowym przyjacielem i nie do końca wiem jeszcze jak z nim postępować, lekarze boją się mi o tym opowiadać, niektórzy nawet nie wiedzą, co to znaczy Crohn... Stąd moja niewiedza i błahe pytania

"poczucie humoru dobrze amortyzuje życiowe wstrząsy" 
imuran x50mg
asamax x2g
humira 40mg

imuran x50mg
asamax x2g
humira 40mg