Ech witajcie ;c moze ktos z was mi podpowie co robic bo sam juz nie wiem na czym stoje i jak postępować.. Może ktos z was mial podobny problem?
Moj ojciec 10lat temu nieudolnie prowadził firmę (transport ciężarowy) i narobił ponad 500tyś długu na dzień dzisiejszy, co za tym idzie Komornik wszedł nam na chipotekę i mam takie pytanie do Was:
- Czy my jako dzieci odziedziczymy po nim te długi ? (ja i trzy siostry)
- Czy da się to wszystko tak przekręcić aby otrzymać w spadku dom bez długów ?
dodam też że wartość naszego domu zostala wyceniona na 300tyś zł i zalezy nam na tym zeby w jakis sposob ocalic ten dom. Tata leży w tej chwili na oddziale intensywnej terapi i lekarze nie dawają mu szans, a matki nie mam. Proszę o szybką odpowiedż
zadłużenie po rodzicach
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
zadłużenie po rodzicach
CD od 2006r
0 interwencji chirurgicznych
remisja prawie 3 lata ^.-
leki: Imuran 2x 50mg
Czas nie leczy ran...
On tylko przyzwyczaja nas do bólu...
Śmierć, Miłość i Sraczka przychodzą z nienacka
Czas nie leczy ran...
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: zadłużenie po rodzicach
Potwierdzam magdalene ma racje. Są dwa rodzaje dziedziczenia proste i z dobrodziejstwem inwentarza. Proste - dziedziczysz wszystko razem z długami, z dobrodziejstwem intwntarza (masz 6 miesiący na przyjęcie spadku w ten sposób) - dziedziczysz długi tylko do wysokości majatku, który dziedziczysz.
Możesz też zrzecz sie spadku.
We wszystkich trzech przypadkach dom jest nie do ocalenia.
Możesz też zrzecz sie spadku.
We wszystkich trzech przypadkach dom jest nie do ocalenia.
biore: pentasa 2x2, sulfasalazyna 1x2
IBS u dziecka
IBS u dziecka
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Potwierdzam powyższe opinie. Pracuję w dziale windykacji i to dla mnie temat powszedni... Spadek dzieli się na dodatni i ujemny, nie ma możliwości przyjęcia spadku dodatniego, a odżucenia ujemnego. Przyjmuje się wszystko, albo nic, lub z dobrodziejstwem inwentarza. Na odrzucenie spadku jest 6 m-cy od daty śmierci, po tym terminie spadek ujemny jest dziedziczony automatycznie.
W pierwszej kolejności dziedziczy małżonek, następnie, dzieci, wnuczęta...
W pierwszej kolejności dziedziczy małżonek, następnie, dzieci, wnuczęta...
- ewkunia
- Doświadczony ❃
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Jako prawnik powiadam
i potwierdzam :
w terminie pół roku od śmierci ojca, można odrzucić spadek(każdy ze spadkobierców lub każdy z osobna), przyjąć wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza.
Przy przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza za dług spadkobiercy odpowiadają do wartości spadku.
Jedyna możliwość uratowania domu to dobrowolna spłata długu...
W razie pytań zapraszam na priv.
Chcąc rozpocząc postępowanie spadkowe, trzeba w sądzie wnieść wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (www.obronapraw.pl - tu są różne fajne wzory pism procesowych) lub iść do notariusza, który sporządzi akt poświadczenia dziedziczenia. W sądzie kosztuje to 50zł. Postępowanie takie może zainicjować wierzyciel, o którego zmarły był zadłużony.

w terminie pół roku od śmierci ojca, można odrzucić spadek(każdy ze spadkobierców lub każdy z osobna), przyjąć wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza.
Przy przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza za dług spadkobiercy odpowiadają do wartości spadku.
Jedyna możliwość uratowania domu to dobrowolna spłata długu...
W razie pytań zapraszam na priv.
Chcąc rozpocząc postępowanie spadkowe, trzeba w sądzie wnieść wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (www.obronapraw.pl - tu są różne fajne wzory pism procesowych) lub iść do notariusza, który sporządzi akt poświadczenia dziedziczenia. W sądzie kosztuje to 50zł. Postępowanie takie może zainicjować wierzyciel, o którego zmarły był zadłużony.
Ewkunia; biorę: nic; brałam :Asamax Imuran, Pentasę, Metronizadol, Encorton, Salofalk, Jucolon, wlewki z hydrokortyzonem,..., and many more
ważę 60kg/169cm, mam notorycznie stany podgorączkowe;/ Moje jelita źle znoszą mesalazynę.

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
czyli ze tak czy siak dupa ;c ech.. Ale dziękuję wam wszystkim za pomoc, bo sam w tych tematach jestem zielony..
CD od 2006r
Czas nie leczy ran...
Czas nie leczy ran...