IBS - Zespół Jelita Drażliwego
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: IBS
- województwo: lubelskie
Re: zespół jelita drażliwego
tzn mój tato miał robiona kolonoskopie i mówił,że w miarę bez bólu....Ale to zależy pewnie od organizmu...Ogólnie mam wrażenie,że najlepiej się czuje jak nie ma stresu i dużo wolnego czasu jest...W pracy jak w pracy,nie jest zle...Jeszcze jedno mi się przypomniało...Odkąd czasów jak byłem nastolatkiem i zacząłem się spotykać z dziewczynami to zawsze mówiłem,że przed randka należy iść do ubikacji na "tron" nawet jak się nie chce.Profilaktycznie,na zapas...Do dzisiaj przed wyjściem z domu zawsze idę do wc nawet jak mi się nie chce...Ale to samo ma mój tato i brat...Dziwne.

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 11:29 przez LOSMARCELOS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: małopolskie
przede wszystkim polecam gastromed na wallenroda w lublinie, wspaniali lekarze, proesjonalne podejscie- jakbys mial placic to tam, podejrzewam ze moznaby sie uomwic prawie od reki. W zamosciu na kolonke na fundusz czekalam niecale 3 miesiace, a histopat robiony i tak w lublinie wiec moze warto sprobowac tak. lekarz podczas padania pobral 10 wycinkow!!!! mnie nie bolala kolonoskopia, bylo niemilo bo jak sie pcha w pumpe cos co ma metr dlugosci to milo z reguly nie jest, ale bylo sympatycznie delikatnie i ok, do tego stopnia ze sie smialam z lekarzem a on mi sie spytal czy wszystko ok, bo nie maja takich pacjentow jak ja i na koniec uslyszalam ze beda mnie zapraszac
)
kolonoskopia nie jest wymieniona np w wikipedii jako obowiazkowe badanie i czytalam ze mozna zdiagnozowac ibs bez kolonki- naraza to moim zdaniem pacjenta na przedluzajaca sie diagnoze powazniejszego schorzenia- czy moze narazic w sytuacji gdy to nie ibs. na forum jest niestety duzo ludzi ktorzy zaczynali od niepelnej diagnozy ibs a konczyli na chorobie zapalnej. Co wiecej, nawet kolonoskopia nie gwarantuje tego, że od razu bedzie wiadomo co to za choroba ale zawsze to jest jeden krok do przodu.

kolonoskopia nie jest wymieniona np w wikipedii jako obowiazkowe badanie i czytalam ze mozna zdiagnozowac ibs bez kolonki- naraza to moim zdaniem pacjenta na przedluzajaca sie diagnoze powazniejszego schorzenia- czy moze narazic w sytuacji gdy to nie ibs. na forum jest niestety duzo ludzi ktorzy zaczynali od niepelnej diagnozy ibs a konczyli na chorobie zapalnej. Co wiecej, nawet kolonoskopia nie gwarantuje tego, że od razu bedzie wiadomo co to za choroba ale zawsze to jest jeden krok do przodu.
Agula 84 

-
- Początkujący ✽✽
Mój tato był w Gastromedzie na Wallenroda...Ja tam mam do tego ośrodka skierowanie do psychologa.A kogo tam polecacie?Ja byłem tak w ogóle u gastrologa w Luxmedzie u dr C. Łozowskiego...Ogólnie najgorszy okres to był grudzień,styczeń,luty.Teraz jest juz lepiej,po konsultacji i tym leku,ale to jeszcze nie to....W ogóle zacząłem słuchać muzyki klasycznej tzn dokładniej baroku,to też mi pomaga...
- taloca
- Doświadczony ❃
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
poczytaj sobie tutaj viewtopic.php?t=4325&postdays=0&postorder=asc&start=0LOSMARCELOS pisze:.A kogo tam polecacie?
Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt.
-
- Początkujący ✽✽
Czytałem:)Ale nie wiem w sumie do kogo iść w gastronomedzie...A może ktoś się orientuje jaki psycholog tam dobrze się zna na nerwicy i hmm problemach właśnie takich,że z nerwów boli brzuch?
- taloca
- Doświadczony ❃
to zadaj to pytanie w tym temacie który podałam viewtopic.php?t=4325&start=90 o lekarzach gastrologach z województwa lubelskiego rozmawiamy właśnie tam po to żeby nie robić zamieszania i nie mieszać tematów. Poza tym to jest temat o IBS i wiele osób tutaj nie zagląda, a pewnie leczą się w tym Gastromedzie i kogoś polecą, ale pytaj o to we właściwym dziale.LOSMARCELOS pisze:Czytałem:)Ale nie wiem w sumie do kogo iść w gastronomedzie..
Na temat psychologa z Lublina załóż nowy temat w tym dziale viewforum.php?f=87 lub w tym dziale viewforum.php?f=37 będzie czytelniejLOSMARCELOS pisze:A może ktoś się orientuje jaki psycholog tam dobrze się zna na nerwicy i hmm problemach właśnie takich,że z nerwów boli brzuch?

Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt.
- malaperelka
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
Polecam znieczulenie. Ja miałam robioną kolonoskopię prywatnie w lekkim znieczuleniu ogólnym a po wybudzeniu się nie czułam w ogóle żadnego dyskomfortu, czy bólu. Najbardziej nieprzyjemne jest samo przygotowanie do badania - fortrans, ale i to da się przeżyć.LOSMARCELOS pisze:Boję się bólu przy badaniu...Tzn mogę zapłacić byle to dobrze zrobili...Ogólnie to na tej diagnozie lekarz napisał zespół jelita drażliwego i lek desputalin retard i zalecana wizyta u psychologa lub psychiatry...Kiedyś mialem duszności i bole głowy dość często.Pomogła jedna wizyta u neurologa i 2 tyg brania sympramolu...
Miałam również gastroskopię, która trwała może 5 minut (na żywca) i oprócz odruchu wymiotnego, było ok.
Naprawdę, te badania nie są tak straszne "jak to malują".
[ Dodano: 20-04-2012 ]
Moim zdaniem najpierw powinna zostać zrobiona pełna diagnostyka i jeśli potwierdzi się IBS a Ty będziesz odczuwać potrzebę konsultacji z psychologiem, to wtedy możesz zacząć terapię.LOSMARCELOS pisze:Czytałem:)Ale nie wiem w sumie do kogo iść w gastronomedzie...A może ktoś się orientuje jaki psycholog tam dobrze się zna na nerwicy i hmm problemach właśnie takich,że z nerwów boli brzuch?
Pozdrawiam,
A.
-----
Duspatalin x2, Sanprobi x1, UlgixMax Wzdęcia x3
A.
-----
-
- Początkujący ✽✽
Tzn. już do psychologa się zapisałem, no ale kolejna wizyta u gastrologa to swoją drogą
Zresztą, chyba psycholog mi nie zaszkodzi. Zobaczymy co mi inny gastrolog powie...

- malaperelka
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
Moja gastrolog powiedziała, że często pacjenci wyją z bólu. Oczywiście jest część, których to badanie w ogóle nie boli.
Poza tym istnieje ryzyko, że pacjent z bólu zacznie się wyrywać, rozerwie jelito i będzie tragedia. Dlatego ona poleca znieczulenie dla dobra pacjenta i komfortu badania. Oczywiście decyzję każdy podejmuje sam na własną odpowiedzialność.
Poza tym istnieje ryzyko, że pacjent z bólu zacznie się wyrywać, rozerwie jelito i będzie tragedia. Dlatego ona poleca znieczulenie dla dobra pacjenta i komfortu badania. Oczywiście decyzję każdy podejmuje sam na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam,
A.
-----
A.
-----
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
Ja miałem przerwane badanie z powodu nietolerancji bólu, wtłaczane powietrze rozpierało mi jelito i było to bardzo nieprzyjemne, no i zgięcie jelitowe mam strasznie pokrzywione i pod chorym kątem, więc nie było co się męczyć. Gdyby nie potrzeba wtłaczania takich ogromnych ilości powietrza do jelita w celu rozświetlenia zgięcia jelitowego to badanie samo w sobie jest do przejścia bez problemu, nie trzeba panikować.
- Alis
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
No chyba nie do końca, bo jak ktoś ma spastyczne jelito to ma straszny ból przy badaniu, moja sąsiadka tak miała, wydzierała się na całą przychodnię i płakała z bólu.Zenobius pisze:A ja "polecam" na zywo
Tak naprawde te badania nie bola, bo jelita nie sa unerwione. Ich polaczenie z tkanka w okol jest. Moj dyskomfort polegal na niewypompoowaniu powietrza z jelit. Ale mysle, ze ja ksie ma orzsdanego lekarza, to mozna go poprosic, zeby wypompowal powietrze i jest ok
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- subzero
- Aktywny ✽✽✽
Ja również polecam znieczulenie do tego badania, na żywca bylo okropnie bolesnie i też musieli przerwać z tego powodu
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
Mam pytanie. Biorę ten sulfasalizn en krka i wyczytałam, że zaleca się okresowe badania krwi (pełna morfologia z rozmazem) w początkowym okresie 1-2 razy na miesiąc, następnie co 3-6 miesięcy. Czy Wy je wykonujecie? Czy ten lek mocno szkodzi? Bo czytałam, że ma efekty uboczne jak: często: potencjalnie śmiertelna leukopenia, neutropenia, makrocytemia;
Zapraszam na http://bezglutenowy.blog.pl
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- Kontakt:
Na swoje pytania znajdziesz odpowiedź w dziale Leki, a dokładnie tu viewforum.php?f=68
ten wątek jest o IBS a nie o sulfie i jej skutkach ubocznych.
ten wątek jest o IBS a nie o sulfie i jej skutkach ubocznych.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Początkujący ✽✽
Hmm a ja zaobserwowałem sporą poprawę jak wyjechałem na Węgry (inny klimat, wolne) i w końcu zamknąłem pewne tematy z byłą dziewczyną. Dietę mimo to trzymam. Właściwie biegunki się skończyły... Na Węgrzech to były dni, że np. w ogóle nie byłem w WC (poza siusianiem)
Ale np. jak jest stres i już w PL jestem to problemy czasem z chodzeniem do toalety wracają...
Czyżby klimat i tryb życia AŻ tak bardzo miał znaczenie?
Gastrolog mi powiedział, iż jest taka teoria, że osoby wrażliwie społecznie częściej chorują na zespół jelita drażliwego...

Czyżby klimat i tryb życia AŻ tak bardzo miał znaczenie?
Gastrolog mi powiedział, iż jest taka teoria, że osoby wrażliwie społecznie częściej chorują na zespół jelita drażliwego...