Interpretacja morfologii

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
dawidekch
Debiutant ✽
Posty: 31
Rejestracja: 13 sie 2010, 17:54
Choroba: CU
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Interpretacja morfologii

Post autor: dawidekch » 06 lip 2012, 13:39

Witam

Od kilku dni czuje się bardzo osłabiony i mam lekką biegunkę z domieszką krwi. Wczoraj po każdym posiłku wymiotowałem. Temperatura :37,8 i ból brzucha i głowy. Pojechałem na pogotowie i tam dostałem kilka kroplówek i postawiły mnie trochę na nogi. Dziś znów ból głowy i mam biegunkę. Ciśnienie mam ok tylko puls ok 100. Miałem zrobioną morfologię.

RBC 4,29 (4,5-6,1)
HGB 12,63 (14-18)
HCT 39,83 (40-54)

MCV 92,82
MCH 24,45
MCHC 31,72
RDW 12,64

PLT 257
PDW 13,75
MPV 8,32
PCT 0,214

WBC 8,26
LYM% 12 (20-50)
LYM 0,99 (1,2-4,1)
MON% 9,3 (1,7-9)

MON 0,77
NEU% 77,4 (45-70)
NEU 6,4
EOS% 1,2
EOS 0,1
BAS% 0,1

Jutro jeszcze zrobię:
Żelazo
Billurbina
Białko CRP
ALT
AST
ALP

Na stałe biorę imuran 100mg, sulfe 3x2 i kwas foliowy. Mam zaostrzenie średnio co 4 miesiące.

Proszę o interpretację tych wyników i o jakieś rady.

aga_wu
Początkujący ✽✽
Posty: 132
Rejestracja: 25 cze 2011, 03:54
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: aga_wu » 14 lip 2012, 17:05

Nie jestem ekspertem, ale masz anemię - może spowodowaną krwawieniami (wynik stanu zapalnego w jelicie). Moim zdaniem powinieneś się zgłosić do swojego gastrologa.

A jakie masz żelazo i CRP?

Awatar użytkownika
Alis
Doświadczony ❃
Posty: 1591
Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: z Polski

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: Alis » 14 lip 2012, 18:59

aga_wu, a po czym stwierdzasz anemię?
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade

dawidekch
Debiutant ✽
Posty: 31
Rejestracja: 13 sie 2010, 17:54
Choroba: CU
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: dawidekch » 14 lip 2012, 20:41

Witam
Anemi raczej nie miałem ale wyszło ostre zaostrzenie. Od wtorku leżę w szpitalu. Kroplówki i zastrzyki troche postawiły mnie na nogi. Po kokejnych badaniach krwi okazało sie, że żelazo j
est lekko obniżone, CRP 115, OB 65.
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy przy zaostrzeniu mieliście sikne bóle głowy i jak sobie z nimi radziliście. Jeszcze troche martwi mnie ten duży puls. Jaj zaczyna przekraczać 120 to głowa mało co mi nie pęknie.

aga_wu
Początkujący ✽✽
Posty: 132
Rejestracja: 25 cze 2011, 03:54
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: aga_wu » 14 lip 2012, 22:56

Alis pisze:aga_wu, a po czym stwierdzasz anemię?

Kod: Zaznacz cały

Niedokrwistość, potocznie nazywana anemią (łac. anaemia) – zespół objawów chorobowych, który polega na stwierdzeniu niższych od normy wartości hemoglobiny, erytrocytów i ich następstw.
-> to z wiki.

Mi się to tak skojarzyło właśnie z anemią z powodu niedoboru żelaza (może dlatego, że ja tak miałam i cały czas mam jeszcze siniaki po zastrzykach z żelaza). No ale ekspertem nie jestem tak jak pisałam ;)
magdalene pisze:Ja mam bardzo silne bóle głowy przy zaostrzeniu - jedynie przeciwbólowe pomagają, a ból przechodzi wraz z uspokojeniem się jelita.
U mnie podobnie, często miałam takie głuche dudnienie/pulsowanie pod czaszką. Mijało wraz z poprawą stanu zdrowia.

Miałam przyśpieszone bicie serca kiedy miałam za niski poziom potasu (miałam niemiarowością zupełną). Po podaniu potasu serce trochę się uspokajało ale nadal było szybkie. Dodatkowo zrobiono mi echo serca i okazało się, że wszystko jest ok. Lekarz wtedy sugerował, że takie coś może być winą anemii, gorączki i ogólnego osłabienia. (chorowałam dość poważnie, miałam leukopenie, zapalenie wątroby spowodowane cytomegalią i zaostrzenie (wynik przyjmowanych antybiotyków)).

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: maggie0278 » 15 lip 2012, 00:17

dawidekch lekarz pewnie by skomentował te wyniki jako takie "bez istotnych odchyleń".
Nawet jeśli jest niedokrwistość to jest ona niewielka, bo wartości Hgb, hematokrytu, czy czerwonych krwinek obniżone są nieznacznie.
Może też być i tak, że nawet jeśli żelazo będzie poniżej normy to może się okazać, że ferrytyny będą w normie. To jest takie białko zawierające zapasowe żelazo występujące we wszystkich tkankach ustroju (gł. śledzionie, wątrobie i szpiku kostnym) a stężenie tego białka w surowicy krwi dobrze odzwierciedla poziom zapasów żelaza w ustroju.
Ale już wartości OB i CRP świadczą o toczącym się u Ciebie procesie zapalnym , czyli zaostrzeniu.
dawidekch pisze:Kroplówki i zastrzyki troche postawiły mnie na nogi
a co dostajesz? może metronidazol, cyprofloksacynę - leki pierwszego rzutu w naszych chorobach :wink:
Dużo zdrówka i szybkiej remisji :roll:
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

dawidekch
Debiutant ✽
Posty: 31
Rejestracja: 13 sie 2010, 17:54
Choroba: CU
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: dawidekch » 15 lip 2012, 06:15

Przez pierwsze 2 czy 3 dni dostawałem metronidazol, do tej pory dostaje hydrokortizon w zastrzykach i doustnie sulfe, aze i jakiś steryd (chyba metypred).

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”