dostałam tylko głupiego jasia:)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
A nie zleciła Ci lekarka nic? Zrób sobie morfologię, crp, krew utajoną w kale, żelazo itede.patryk_22 pisze:
- są to wizyty prywatne , może zorbie jakieś badania krwi , ułatwię mojej doktor zadanie , może wyniki cos jej podpowiedzą ?
Można, ja miałam dwie. Jedna i druga bez znieczulenia. Nie pamiętam ile trwało pierwsze badanie, ostatnie ponad 30 min., bo mnie bolało i się lekarka męczyła, jak mnie badaćpatryk_22 pisze: czy można wytrzymać kolonoskopie bez znieczulenia ? nie chce żeby mnie usypiali , ile trwa cale badanie ?
Dobre pytanie, mam tak samo. To znaczy nie pijam octu, ale robię wiele, żeby mnie ruszyło i nic. Nawet kiedyś leki przeczyszczające nie ruszały.patryk_22 pisze:co to moze byc , niekiedy przy zaparciach robie sobie miksy z kefirów, śliwek , otrębów , pije ocet , jem xenne , jabłka , no wszystko co jest na przeczyszczenie , nic mnie nie rusza , jelita pełne a w łazience małe bobki
Chyba każdy ma taki dyskomfort (z osób cierpiących na te dolegliwości). Mam tak samopatryk_22 pisze:To utrudnia życie , i caly czas sobie cos wkręcam , ze niedrożność jelit , ze jelito pęknie od nadmiaru g...a , duży dyskomfort i fizyczny i psychiczny.
Pisalam na szybko, bez podgladu w to, co mialam robione stad to itedeWrednaTubisia pisze:patryk_22, zapewne chodziło o te itedeenoodle pisze: itede.
ASPLAT< ALAT, ANSCA,ANCA, OB, CRP, Fe, TIBC, Ferrytyna Magnez, potas, bilirubina, kał - krew utajona i pasozyty, mocz usg rtg jamy brzusznej - jak Cię stać prywatnie
przede wszystkim przy zaparciach należy pić bardzo dużo wody niegazowanej minimum 2litry dziennie. Bobki wale praktycznie codzienniepatryk_22 pisze:niekiedy przy zaparciach robie sobie miksy z kefirów, śliwek , otrębów , pije ocet , jem xenne , jabłka , no wszystko co jest na przeczyszczenie , nic mnie nie rusza , jelita pełne a w łazience małe bobki
dużo owoców , warzyw , wogole nie jem fastfoodow , normalny obiad , śniadania kolacje , nie pije wogole , pale fajki , ze sportów to jazda na rowerze , dożo jeżdżę , wody tez duzo pije .nataliak71 pisze:Myślę, że Twoje problemy mogą być spowodowane złą dietą, jak się odżywiasz?
Przede wszystkim badania o ktorych kolezanki napisaly. Ja do 24 roku zycia tez mialem okropne gazy wzdęcia etc. bardzo mi to życie uprzykrzało (bardzo). Pozniej majac 25 lat zostalem zdiagnozowany i dostalem Sulfasalazin EN. Od tamtej pory gazy bardzooo zmalaly. Najwyrazniej powodem byl stan zapalny w jelitach (ale ten ustala sie w badaniach krwi). Pomagaja tez probiotyki- widac flora bakteryjna sie rozregulowala.patryk_22 pisze:Slyszalem ze problemy jelitowe traktuje sie jako dolegliwosc z ktora sie żyję , można ograniczyć dolegliwości ale niestety ciągły sie one będą do końca życia , co wy o tym sądzicie ?
Laktuloza jest łagodnie przeczyszczająca i uważana za bezpieczną w NZJ.
Noelia jesteś chodzącą encyklopediąNoelia pisze: ↑12 mar 2019, 10:19Laktuloza jest łagodnie przeczyszczająca i uważana za bezpieczną w NZJ.
Ale wiem na 100%, że laktuloza jest polecana w przypadku zaparć w NZJ, nasza gastro kiedyś o tym wspomniała, gdyby choroba przybrała taki kierunek u męża, a poza tym wiele razy czytałam, że ktoś miał ten syrop zlecany właśnie w zaparciowej postaci CD czy CU.
Tylko uważaj, żeby nie przesadzać z ilością.
Romek
Masz bardzo dobry pomysł, założę taki temat w dziale Leki, napiszę pierwszy post z tym, co ja wiem i potem każdy będzie mógł dodawać swoje informacje
Nie znałam tego preparatu, wygooglowałam sobie teraz z ciekawości, co to za substancja i patrzę, że opakowanie mega podobne do Fortransu, nazwa w sumie też podobna, ten sam producent i ten sam główny składnik aktywny - makrogole.
Także nie wiem...Nie stosować jeżeli występują:
· perforacja lub zwiększone ryzyko perforacji przewodu pokarmowego
· niedrożność lub podejrzenie niedrożności jelit
· ból brzucha o nieustalonej przyczynie
· choroba zapalna jelit, taka jak np. choroba Leśniowskiego i Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, toksyczne rozszerzenie okrężnicy.
Nie stosować preparatu u dzieci do 8. roku życia.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, niedrożność jelit, nietolerancja laktozy oraz galaktozemia. Nie stosować u osób z dziedziczną nietolerancją galaktozy, pierwotnym niedoborem laktazy i zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy. Zachować ostrożność stosując duże dawki u osób chorych na cukrzycę.
zgadza się, nie ma nic w ulotce syropu laktulozy o naszych chorobskach, zreszta piłam ten syrop wiele razy i nic się nie działo, zero biegunki czy boli skurczy po tym, na serio łagodnie działa. Na mnie czasem za łagodnieNoelia pisze: ↑12 mar 2019, 13:55
W przypadku laktulozy nie ma żadnej wzmianki o NZJ w przeciwwskazaniach.
Jedynie takie info:
Laktuloza (opis profesjonalny)Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, niedrożność jelit, nietolerancja laktozy oraz galaktozemia. Nie stosować u osób z dziedziczną nietolerancją galaktozy, pierwotnym niedoborem laktazy i zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy. Zachować ostrożność stosując duże dawki u osób chorych na cukrzycę.