Torvik pisze:
Cytat:
18.3. Imiona własne bogów oraz jednostkowych istot mitologicznych:
Allach (Allah), Rimmon, Światowid, Wisznu, Zeus, Cerber, Pegaz, Sfinks
oraz nazwy zbiorowe istot mitologicznych, np.
Atlantydy (= córki Atlasa), Hesperydy (= córki Atlasa), Hiady (= córki Atlasa), Plejady (= córki Atlasa), Danaidy (= córki Danaosa), Erynie (= greckie boginie zemsty), Furie (= rzymskie boginie zemsty), Gracje (= rzymskie boginie wdzięku), Mojry (= greckie boginie przeznaczenia), Parki (= rzymskie boginie losów ludzkich),
które zazwyczaj występują w liczbie mnogiej.
imię własne boga chrześcijańskiego, to יהוה lub Jahwe i gdybym jego imię napisał z małej litery byłoby to błędem
samo słowo "bóg" mogę pisać dowolnie i każda forma będzie poprawna. osoba wierząca zapewne napisze z dużej litery ze względów uczuciowych, ja jako osoba niewierząca nie muszę tego robić. owszem w podstawówce uczą tego, by pisać "bóg" z dużej litery, mnie też tak uczyli, jednak nie jest błędem napisanie z małej litery
Torvik pisze:nie widział sprzeczności między byciem Żydem i Polakiem
to jest właśnie ta płynność
Corleone pisze:wypadałoby więc od razu przytoczyć takie dowody jeśli je masz
nauczyłem się tego od Ciebie

przecież jakbym podał ci teraz wszystkie teksty, to byś mnie wyśmiał i powiedział, że nie mam argumentów, a ty nie będziesz kupował (szukał) i tym bardziej czytał tych wszystkich książek by sprawdzić czy tak jest
ale na pewno było o tym u Profesor Marii Janion, ale nie dam ręki uciąć czy w ramach "Purpurowy płaszcz Mickiewicza. Studium z historii poezji i mentalności" czy w "Do Europy tak, ale z naszymi umarłymi" czy to jeszcze w zapisach z wykładów i seminariów
pisał o tym też Tadeusz Boy-Żeleński i tutaj też podać tytuły, musiałbym je odnaleźć a wszystko mam na mieszkaniu w Warszawie (chyba), z którego jestem w trakcie kilkumiesięcznej już przeprowadzki do innego mieszkania w Warszawie i do mieszkania na Opolszczyznę oraz do mieszkania w Birmingham i ciężko mi zlokalizować te książki w mojej rozproszonej w 4 miejscach i dziesiątkach pudełek bibliotece
zapewne u Boya było o tym w książce "Brązownicy i inne szkice o Mickiewiczu", dokładnie podam jak znajdę
co do samej narodowości, to bardzo ryzykowne jest przypisywanie kogokolwiek do jakiejkolwiek, bo jakich zasad mamy się trzymać? zasada ziemi? krwi? jak ziemi, to mamy wiele wariantów, jak krwi to co najmniej dwa w przypadku Mickiewicza, a jak by się człowiek uparł to i więcej by znalazł, bo trzeba by było pogrzebać w korzeniach rodzinnych trochę dalej niż do rodziców i dziadków
ale takie dochodzenie i lustrowanie jest bez sensowne
skleiłem posty
http://www.tygodnik.com.pl/apokryf/14/janion.html
a tutaj bardzo dobra i trudna (jeśli ktoś nie zna tekstów, o których mowa, czy kontaktów) rozmowa z Marią Janion dla Tygodnika Powszechnego
polecam, bo jest tam również o tym, o czym piszemy tutaj
no i ciekawskim i pragnącym wiedzy może dostarczyć wiele ciekawych pozycji do przeczytania aby zgłębić temat Mickiewicza
sporo tych pozycji mam, więc mogę pożyczyć