IBS - Zespół Jelita Drażliwego
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
Re: zespół jelita drażliwego
Jac, dziękuję, poczytam o tym probiotyku. Do marca magnez brałam nieprzerwanie przez ok. 2 lata. W marcu odstawiłam ze względu na żołądek. W każdym bądź razie podczas stosowania magnezu też miałam zaparcia.
- Maatylda
- Znawca ❃❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: mazowieckie
jakie życie i diagnostyka byłyby wtedy piękne!Adorable pisze:Z tego, co wiem, wszelkie problemy z tolerancją glutenu manifestują się bólami brzucha po zjedzeniu np. chleba czy biegunkami.

To mocno zakorzeniony stereotyp. Przy nietolerancji glutenu można być otyłym, mieć wzdęcia, ogromne zaparcia, schizofrenię, cierpieć na niepłodność, tzw. brainfog, objawy padaczkowe, generalnie dolegliwości z każdego układu.
I nie tylko po zjedzeniu słynnego chleba. Gluten może być w herbacie czy maślance. Podły

Poczytaj sobie o tym probiotyku od Jac, na pewno nie zaszkodzi. Trzymam kciuki
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!
by Rosomaki i Spółka
by Rosomaki i Spółka

-
- Debiutant ✽
Maatylda, a są jakieś badania w kierunku nadwrażliwości na gluten? Bo wiem, że alergię łatwo sprawdzić, ale nadwrażliwość? Wolę zrobić badania przed wcześniejszym wprowadzaniem diety 

- Maatylda
- Znawca ❃❃
Można zbadać w dorbym labach reakcję na gluten w klasie IgG- to będzie potwierdzenie alergii opóźnionej- inaczej NIETOLERANCJI glutenu.
Natomiast nadwrażliwość stwierdza się po wykluczeniu celiakii (przeciwciała i biopsja jelita!), alergii i nietolerancji.
Nadwrażliwość leczy się tak samo jak powyższe- skrupulatną dietą bezglutenową. Jeśli objawy i inne nieprzyjemności znikną na diecie bez grama glutenu i wrócą po prowokacji- czyli zjedzeniu czegoś glutenowego, to jest to potwierdzenie diagnozy.
Natomiast nadwrażliwość stwierdza się po wykluczeniu celiakii (przeciwciała i biopsja jelita!), alergii i nietolerancji.
Nadwrażliwość leczy się tak samo jak powyższe- skrupulatną dietą bezglutenową. Jeśli objawy i inne nieprzyjemności znikną na diecie bez grama glutenu i wrócą po prowokacji- czyli zjedzeniu czegoś glutenowego, to jest to potwierdzenie diagnozy.
by Rosomaki i Spółka
by Rosomaki i Spółka

- iza121
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
może, a nawet biegunki ale to raczej jak jest stosowany w nadmiarzeJac pisze:Warto również rozważyć zastosowanie suplementów zawierających magnez. Może on powodować rozrzedzenie stolca, co w Twoim przypadku akurat mogłoby mieć pozytywne skutki.

-
- Debiutant ✽
Nietolerancja u mnie wykluczonaMaatylda pisze:Można zbadać w dorbym labach reakcję na gluten w klasie IgG- to będzie potwierdzenie alergii opóźnionej- inaczej NIETOLERANCJI glutenu.

- Maatylda
- Znawca ❃❃
Adorable, celiakię 100% wykluczy tylko i wyłącznie biopsja dwunastnicy. Dorośli często mają ujemne przeciwciała, a rozwiniętą postać celiakii wewnątrz jelita. Poza tym zbadałaś tylko jedne i w jednej klasie, to mało. Tylko informuję jak to wygląda, nie naciskam na dalsze badania 
Alergię zbadasz np w Diagnostyce. Mówisz który po prostu który alergen. W klasie IgE na pewno zbadają, ale z tego co się orientuję w IgG też już oferują takie badanie.

Alergię zbadasz np w Diagnostyce. Mówisz który po prostu który alergen. W klasie IgE na pewno zbadają, ale z tego co się orientuję w IgG też już oferują takie badanie.
by Rosomaki i Spółka
by Rosomaki i Spółka

-
- Debiutant ✽
Maatylda, wiem o tej celiakii, ale biopsji raczej nikt nie jest skory mi robić
Zresztą większość lekarzy olewa temat, skoro nie mam biegunek. A czy wystarczy, że zrobię tylko ten alergen czy muszę też oznaczać klasę, w której będzie robiony?

- iza121
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
Adorable, w sumie, to zamiast męczyć się badaniami wystarczyłoby abyś odstawiła gluten na jakiś czas, jak pomoże to należałoby zostać na takiej diecie, jak nie pomoże, to oznacza, że to nie to 

- Maatylda
- Znawca ❃❃
to jest straszne..Adorable pisze:Zresztą większość lekarzy olewa temat, skoro nie mam biegunek.
w klasie IgE wyjdzie alergia klasyczna
w klasie IgG alergia opóźniona- nietolerancja, od niedawna możliwa do zbadania
możesz przejść na dietę ściśle bezglutenową na powiedzmy 2 tygodnie. jeśli po tym czasie nie odczujesz ŻADNEJ poprawy, to wróć do normalnej. Ale jeśli zaparcia, bóle i wzdęcia znikną, to włącz ponownie gluten i zobacz co się będzie działo.
by Rosomaki i Spółka
by Rosomaki i Spółka

-
- Debiutant ✽
Heh, dla mnie kolejna dieta będzie większą męczarniąiza121 pisze:Adorable, w sumie, to zamiast męczyć się badaniami wystarczyłoby abyś odstawiła gluten na jakiś czas, jak pomoże to należałoby zostać na takiej diecie, jak nie pomoże, to oznacza, że to nie to

Dziękuję za odpowiedzi, pomyślę nad tym.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
U mnie IBS stwierdzono z 13 lat temu razem z refluksem. Przepuklina przełyku doszła później bo w 2008, w 2013 yersinia i zapalenie. Raz na jakiś czas się odzywa IBS ale na to leków nie borę. W sumie chyba zaparcia są lepsze niż biegunki bo nie traci się masy ciała a widziałem, w szpitalu, że to jest problem w chorobach jelit.
-
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: IBS
ciąża nasiliła mi objawy IBSA.
[ Dodano: 15-09-2014 ]
podczas weekendu byłam w domu u rodzicow, 3 dni żadnych biegunek, wzdęc, gazów- NIC. Jakbym u siebie zjadła to co zjadłąm u rodzicow to by mi intensywna terapia właśnie pomagała. przy czym wrocilam juz wczoraj, a dzisiaj juz od rana 2 razy zaliczyłam wc, biegunki niby nie ma, ale normalnie tez nie jest. tak dziala mój zespół jelita drażliwego... trzeba sie przeprowadzic do mamusi
) co oczywiscie nie wchodzi w gre...

[ Dodano: 15-09-2014 ]
podczas weekendu byłam w domu u rodzicow, 3 dni żadnych biegunek, wzdęc, gazów- NIC. Jakbym u siebie zjadła to co zjadłąm u rodzicow to by mi intensywna terapia właśnie pomagała. przy czym wrocilam juz wczoraj, a dzisiaj juz od rana 2 razy zaliczyłam wc, biegunki niby nie ma, ale normalnie tez nie jest. tak dziala mój zespół jelita drażliwego... trzeba sie przeprowadzic do mamusi

Agula 84 

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: IBS
- województwo: lubelskie
Jest jeszcze coś co pomaga na jelita (przynajmniej mi).
Olej z czarnuszki siewnej...
Jedna łyżka dziennie...
Dodatkowo ten olej pomaga w walce z alergią, trochę poprawia pracę wątroby i... trzustki.
No i cera i włosy się poprawiają... Na prawdę.
Raz w tygodniu dodatkowo ten olej można sobie nałożyć na twarz i włosy,po pół godziny spłukać.
http://www.huffingtonpost.com/2010/06/3 ... 29602.html
Olej z czarnuszki siewnej...
Jedna łyżka dziennie...
Dodatkowo ten olej pomaga w walce z alergią, trochę poprawia pracę wątroby i... trzustki.
No i cera i włosy się poprawiają... Na prawdę.
Raz w tygodniu dodatkowo ten olej można sobie nałożyć na twarz i włosy,po pół godziny spłukać.
http://www.huffingtonpost.com/2010/06/3 ... 29602.html
"... Wprowadzam do doliny łez teorie sensu życia... "
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
Agula84
My tak mamy w , że w CU podróże czyli przeniesienie się w inne miejsce ...... dobra atmosfera w nowym miejscu przebywania w przebiegu choroby np. tak jak u mnie czynią CUDA.
Uzyskujemy wrażenie , że podróże i dobra atmosfera psychiczna leczą a może leczą naprawdę?
Wielokrotnie mi podróże w moje ukochane polskie góry czy górki zaleczały chorobę na czas pobytu i trochę po nim.
Niestety mnie zwykłego polskiego belfra nie stać było finansowo na częste wyjazdy i podróże

Pozdrawiam
jacekx
Ps. Losmarcellos mi diety czy spec zioła nie pomogły nigdy natomiast wprowadziły urazy
do pewnych potraw.
Np. 6 misięczne jedzenie tylko ryb w różnych postaciach wprowadziły niechęć do ryb gotowanych a terapia marchewkowa 1.5 litra soku z marchwi dziennie podrażniła wątrobę i upodobniła do Chińczyka

My tak mamy w , że w CU podróże czyli przeniesienie się w inne miejsce ...... dobra atmosfera w nowym miejscu przebywania w przebiegu choroby np. tak jak u mnie czynią CUDA.
Uzyskujemy wrażenie , że podróże i dobra atmosfera psychiczna leczą a może leczą naprawdę?
Wielokrotnie mi podróże w moje ukochane polskie góry czy górki zaleczały chorobę na czas pobytu i trochę po nim.
Niestety mnie zwykłego polskiego belfra nie stać było finansowo na częste wyjazdy i podróże

Pozdrawiam
jacekx
Ps. Losmarcellos mi diety czy spec zioła nie pomogły nigdy natomiast wprowadziły urazy
do pewnych potraw.
Np. 6 misięczne jedzenie tylko ryb w różnych postaciach wprowadziły niechęć do ryb gotowanych a terapia marchewkowa 1.5 litra soku z marchwi dziennie podrażniła wątrobę i upodobniła do Chińczyka

Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 23:25 przez Jacekx, łącznie zmieniany 2 razy.
Jacek Nasze listy http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0 Moje przygody z CU i http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... &start=105
Najlepszy gust muz...w grudniu2015 http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... 368#412368 Jeden z naj...gustów muz... w lipcu2016 http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=18560 Nutkigrudzień2016 http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... 646#424646
Pozdrawiam
Najlepszy gust muz...w grudniu2015 http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... 368#412368 Jeden z naj...gustów muz... w lipcu2016 http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=18560 Nutkigrudzień2016 http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... 646#424646
Pozdrawiam