chrzanovy pisze:mleko mam na odstawce bo boli, żółty ser jem ale nie za dużo, jak przesadze do spagetti to efekt jak po mleku, ale zauważyłem że ser kozi mi służy nawet w większych ilościach, czy to jest inna laktoza? bo mleko i ser żółty to ta sama chyba a kozi to nie laktoza chyba też to czemu nie boli i nie nadyma po tym?
nie do końca znam temat sera koziego,ale ...
lekarze czasem zbyt szybko zakładają różne steortypowe działania.Bo to nie koniecznie jest tak że szkodzi np. laltoza,czasem może być nie tolerancja mleka krowiego,a mało kto pod tym kątem to sprawdza.Mleko owcze czy kozie to odpowiednio mniejsze jej ilości i w trochę innym składzie.
Jednak czasem też jest tak,że " na rynku" jest wiele podrobionych produktów zawierających np. domieszkę mleka krowiego - przykład oscypki-wszyscy chcą je kupować,a ich produkcja z mleka owczego byłaby mała,więc dolewają krowiego mleka,no i są okresy że wogóle się ich nie ma z czego wyrabiać,a wtedy...podróbka.
Ludzie się potem zastanawiąją co jest nie tak i czemu zaszkodziło.
Ja i moje dzieciaki wychowaliśmy się na mleku i przetworach.Kiedyś przywoziłem mleko prosto od krowy,takie gdzie trzeba było zlewać śmietanę...ech wspominamy to i chętnie bym popróbował znów.
Kozie mleko jest super zdrowe,ma całą masę witamin i innych super składników,nic tylko się nim cieszyć.Ma jednak swoją "specyfikę" i jakoś mi nie idzie przez to przejść...no i niestety cena
Ser żółty to wielka ilość przyswajalnego wapnia,dużo też jest go w twarogach które bardzo lubię,pod warunkiem, że są dobre.U mnie są takie serki śmietankowo-kremowe "Krówka" ..ekstra jedzenie dla mnie.Mam osteoporozę więc muszę i lubię
a no tak,sery pleśniowe,te dopiero ekstra,niestety cena tych ekstra jest też...ekstra
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" .
https://senmaluszka.pl