Dżordż pisze: na szczęście to już przeszłość... układ panów i niewolników.
czy ja wiem ?
Pewnie tylko zmienia się ich "pole" działania.
Jednak EDUKACJA TO PODSTAWA rozwoju wszystkiego i wszędzie.
Gdzieś wyczytałem że "głupi nigdy mądrego nie zrozumie,bo myśli że jest za głupi"...
i tak to nas się traktuje ...
Tylko pytanie pozostaje :kto jest głupi a kto mądry ?
znalezione w necie na chybił trafił
http://www.sikora.art.pl/flz_glupota.php
Nie jest głupotą czegoś nie wiedzieć, nie jest głupotą czegoś nie rozumieć - ale głupotą jest upierać się przy błędach, lekceważąc inne zdania.
Głupota to upór w przecenianiu swojej wiedzy i inteligencji.
Albo - upór w swojej niewiedzy i braku chęci zrozumienia.
Ale przecież znam inteligentnych ludzi, którzy są normalnie głupi! No znam.
Jak się lepiej przyjrzeć - to wynika to z tego, że zbyt wierzą w swoją inteligencję. Ta miłość własna sprawia, że ślepną i głuchną na inne racje.
Nie jest głupim ten, kto nie rozumie - ale to wie. Głupim za to jest taki, co nieprzytomnie upiera się, że jest mądry - niezależnie od stopnia własnej inteligencji. Taki rzeczywiście przestaje rozumieć ludzi i rzeczy.
czy za głupiego można uznać kogoś, kto kieruje się bardzo uproszczonymi opiniami - zasłyszanymi gdzieś w życiu?
I tu jestem na tak. Faktycznie, jest wiele odmian głupoty wynikającej z różnych zasłyszanych zabobonów albo mądrości wymyślonych zapewne przez idiotę.
I tak pod koniec zauważam drobny paradoks - ludzie, którzy łatwo posądzają innych o głupotę, często popisują się własną głupotą.
Nie rozumiejąc - oceniają, przeceniając własną mądrość i bezmyślnie wydają wyroki.
no tak...
jest jeszcze "chęć (za)istnienia",wtedy traci się wszelki racjonalizm i moralność.
Ważne jest by dorwać się do władzy bez względu na koszty.
I być na pomnikach....które za kilka lat ktos obali i wyśmieje...
Jak to w myśli Konnonowicza..."
a wtedy już nic nie będzie",czy jakoś tak.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" .
https://senmaluszka.pl