Miałam zaczekać z rejestracją na forum do momentu postawienia diagnozy, a przynajmniej odbioru wyników wycinków, ale zaczynam powoli dostawać kota

Wynik kolono zbił mnie z tropu - rozpoznanie zasadnicze choroba Crohna nieokreślona. Powinnam się tym faktycznie sugerować? Muszą skatalogować badanie wg ICD, poza tym bez wycinków ciężko wróżyć, a badanie miałam pod narkozą, więc nie mam pojęcia jakie mogły być komentarze podczas badania.
Wynik - ziejąca zastawka k-k, ok 6 cm końcowego odc j. cienkiego z pogrubiałą śluzówką, także śluzówka odbytnicy zgrubiała i przekrwiona, pozostałe odcinki prawidłowe. Pobrali 9 wycinków z cienkiego, więc przypuszczam, że nie było konkretnych zmian, a by na coś trafić pobrali taka ilość. Pobrali teżwycinki z odbytnicy i wstępnicy.
Problemy z układem pokarmowym mam od dawna, wszystko zawsze zrzucałam na ibs, "lubię" się stresować, więc gazy, wzdęcia, inne atrakcje nie budziły szczególnego niepokoju, dyskomfort owszem, też przeszkadzały w towarzystwie, gdyż nie zawsze udawało mi się takiego gaza utrzymać, co jest bardzo krępujące, ale uznałam, że ten typ tak ma, nie zastanawiałam się nad kondycją moich zwieraczy z tego powodu. Poza tym kocham jedzenie powszechnie uważane za niezdrowe oraz jem mocno nieregularnie, ponadto bardzo dużo pracuję (ponad 1,5 etatu). Jelita mają prawo się buntować, nieprawdaż?
Jednak od jakiegoś pół roku zdarza mi się krwawić przy wypróżnianiu. Czasem codziennie, czasem raz na tydzień, niewielka ilość świeżej krwi na sam koniec ("wisienka na torcie"

Hemoroidy zostały wykluczone. Po przewertowaniu tony objawów, mój przypadek sugerował mi WZJG, potencjalnie uchyłki (ok, wiek raczej je wyklucza, ale bywa różnie). Crohna wykluczyłam niemal od razu. Stąd moje zdziwienie po zobaczeniu rozpozniania na kolono. Jednak obecne są zmiany w cienkim. Po zastanowieniu nad innymi objawami - zmiany skóne towarzyszą mi od dawna, pojawiają mi się czasem na udach dziwne bolesne wypryski z rumieniem, nigdy się nimi szczególnie nie przejmowałam. Ponadto bóle kolan - ale jak ktoś na wariata jedzie w góry i łazi 10h w ciągu dnia, gdzie na codzień siedzi w pracy to jak mają kolana nie boleć po tym?

Chirurg zasugerowała usg transwaginalne - nagłe i silne parcia może powodować nacisk ze strony macicy. To badanie na razie przede mną. No i zaprasza na wizytę z wynikami kolono i usg.
Gastro zasugerował dietę eliminacyjną. Na początek wywalić wszystko, wprowadzać po jednym produkcie i sprzawdzać, co szkodzi. Krwawienie - może tak pani po prostu ma

Kolono była już po zastosowaniu diety i probiotyku, więc nei jestem pewna czy to dobra droga, w każdym razie w święta zarzuciłam dietę i czuję powrót problemów na dzień dzisiejszy, a moja słaba wola nie pozwala mi wrócić do diety