Cześć - Vabbik, CD, brak reakcji na leczenie biologiczne
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- miasto: Płock
Cześć - Vabbik, CD, brak reakcji na leczenie biologiczne
Cześć wszystkim. Mam na imię Olek, mam 30 lat i od 2012 choruje na Crohna. Szybko zostałem zdiagnozowany i od tamtej pory do zeszłego roku miałem remisie. Przyjmowalem salofalk i azatiopryne. Niestety choroba wróciła i zostałem zakwalifikowany do leczenia biologicznego. Wszystko było ok, objawy się cofnely. Od kilku miesięcy nie dotrzymuje kolejnych dawek. Po ok 4 tyg wszystko wracalo. Lekarka stwierdziła że mogę przestać reagować na leki. Najgorzej jest teraz. Kolejna dawka to już szósta, dopiero 6 lipca a ja od kilku dni mam ostre biegunki, głównie płyn z dużą ilością śluzu czasem krwi. Nie mogę patrzeć na jedzenie bo od razu mam odruch wymiotny. Słabo mi. Ważę 55 kg przy wzroście 175. Zrobiłem w piątek badania i ogólnie masakra. Żelazo 14, crp 9,5 ob35 cała morfologia nie tak. Ratuje się jak mogę. Jutro dzwonie do swojej lekarki. Czy ktoś miał podobnie w trakcie leczenia biologicznego?
- Noelia
- Moderator
- Choroba: CU u partnera
- województwo: łódzkie
Re: Cześć - Vabbik, CD, brak reakcji na leczenie biologiczne
Hej, witamy na Forum 
Jaki lek biologiczny przyjmujesz
Skontaktuj się ze swoim gastrologiem, może warto zmienić preparat (np. infliksimab na Humirę), albo włączyć sterydy i/lub immunosupresję (dodatkowo do biologii), ew. rozważyć operację itp.
Różne są reakcje na leczenie biologiczne, w ogóle każdy choruje inaczej - poczytaj wątki w dziale Leki Biologiczne i Leki w Fazie Badań Klinicznych
Utworzyłam nowy temat, ponieważ swój post napisałeś w wątku powitalnym Joasi1985r
Pozdrawiam i życzę jak najszybszej poprawy, a najlepiej pełnej remisji

Jaki lek biologiczny przyjmujesz

Skontaktuj się ze swoim gastrologiem, może warto zmienić preparat (np. infliksimab na Humirę), albo włączyć sterydy i/lub immunosupresję (dodatkowo do biologii), ew. rozważyć operację itp.
Różne są reakcje na leczenie biologiczne, w ogóle każdy choruje inaczej - poczytaj wątki w dziale Leki Biologiczne i Leki w Fazie Badań Klinicznych
Tutaj mogłoby pomóc leczenie żywieniowe - gotowe preparaty dojelitowe, np. Modulen IBD, Nutridrinki, Nutramil, Resource.
Utworzyłam nowy temat, ponieważ swój post napisałeś w wątku powitalnym Joasi1985r
Pozdrawiam i życzę jak najszybszej poprawy, a najlepiej pełnej remisji

Doradca CU
CU u męża - diagnoza 13.04.17
https://jelito.net - ważne informacje o chorobach zapalnych jelit (NZJ)
https://astheria.pl - polecam!
Don't fight in the North or the South. Fight every battle, everywhere, always, in your mind.
Everyone is your enemy, everyone is your friend. Every possible series of events is happening all at once.
Live that way and nothing will surprise you. Everything that happens will be something that you've seen before.
CU u męża - diagnoza 13.04.17
https://jelito.net - ważne informacje o chorobach zapalnych jelit (NZJ)
https://astheria.pl - polecam!
Don't fight in the North or the South. Fight every battle, everywhere, always, in your mind.
Everyone is your enemy, everyone is your friend. Every possible series of events is happening all at once.
Live that way and nothing will surprise you. Everything that happens will be something that you've seen before.
- Orzelek
- Doświadczony ❃
- województwo: śląskie
- miasto: Częstochowa
Cześć 

25.11.2011 - ileostomia
01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii
Bez leków
Remisja 
1 % z PITa wspomaga Jelita
Pozdrawiam

01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii
Bez leków

1 % z PITa wspomaga Jelita
Pozdrawiam

- Karaoke
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Witaj, 
coś więcej nt leczenia biologicznego

coś więcej nt leczenia biologicznego

Rozlicz PIT z sercem - przekaż 1 % podatku na OPP
Aby nie było gorzej...
...to będzie lepiej...
Podobno

Podążaj za Pajacykiem...
Wspomóż WOŚP, wspomóż dzieciaki bez focha - 13 I 2019r
- Anette28
- Junior Admin
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
podejrzewam, ze inflektra bo spadek żelaza następuje u niektórych osób między 4/7 dawką, musisz mieć dożylnie podany monoferVabbik pisze: ↑17 cze 2018, 19:58Lekarka stwierdziła że mogę przestać reagować na leki. Najgorzej jest teraz. Kolejna dawka to już szósta, dopiero 6 lipca a ja od kilku dni mam ostre biegunki, głównie płyn z dużą ilością śluzu czasem krwi. Nie mogę patrzeć na jedzenie bo od razu mam odruch wymiotny. Słabo mi. Ważę 55 kg przy wzroście 175. Zrobiłem w piątek badania i ogólnie masakra. Żelazo 14, crp 9,5 ob35 cała morfologia nie tak. Ratuje się jak mogę. Jutro dzwonie do swojej lekarki. Czy ktoś miał podobnie w trakcie leczenia biologicznego?
~Nie ma sensu życia tylko życiu trzeba nadać sens~
*Hoe minder mensen weten, hoe beter ze leven*
CD od 2002
Ileostomia 18.11.2012
*Hoe minder mensen weten, hoe beter ze leven*
CD od 2002
Ileostomia 18.11.2012
-
- Debiutant ✽
- województwo: mazowieckie
- miasto: Płock
Dwa tygodnie temu byłem u swojej lekarki i dostałem sterydy. Momentalnie wszystko wróciło do normy. Dziś jestem na podaniu 6 dawki leku biologicznego. Mam dostać podwójna dawkę bo organizm za szybko metabolizuje lek.