Krissol pisze: ↑08 lip 2019, 16:53
Tak popatrzyłem w Internecie jeszcze, może tę Pentasę lekarz przepisał mi prewencyjnie, jakby to CU przeszło w chorobę Crohna-Leśniewskiego ? Pisano również, że pentasa ogólnie działa antyrakowo...
Rodzina mówi mi bierz to co ci lekarz przepisał, nie "kombinuj", ale Pentasa dla mnie jest cholernie droga. Nie wiem, może lekarz ma jakąś umowę z producentem...? Mam chaos w głowie...
Pentasa i asamax to ta sama substancja czynna mesalazyna więc spokojnie.
Powiem inaczej nawet, lepiej tę kasę przeznaczyć na odpowiednie odżywianie i inne leki, niż "dla uspokojenia" rodziny brać jak lekarz wypisał.
No i przecież możesz w każdej chwili zapytać lekarza dlaczego tak masz brać, powiedzieć mu o "kasie" za nie , i niech wytłumaczy co i jak.
Bez sensu branie leku wg zasady "droższy bo lepszy"

Inny temat jest z granulatem Pentasy, ale Tobie on niepotrzebny.
Tu jest temat , że lekarze na studiach tak się uczą, no i jeszcze niektórzy lekarze traktują Pentasę jako "oryginalny" lek, a resztę jako zamienniki. To bzdura. Lek ma działać w miejscu chorym i własnie po to stworzono te otoczki tabletki, które w ten sposób kontrolują swoje "rozpuszczenie", a raczej "uwolnienie" substancji czynnej

mesalazyny.
Tu masz to w wytycznych opisane jak leczyć.
Jeśli zmienić w CU mesalazynę zamiast Asamaxu, to na Salofak, ale to wtedy, kiedy zajęte jest całe jelito grube.
Mesalazyna w CU (WZJG) właśnie jest traktowana w chemoprewencji zawsze, bez względu na stan jelita, własnie aby nie mieć nowotworu.
Trzeba by udowodnić że jesteś uczulony na jakiś dodatek do ten otoczki, ale to naprawdę rzadki temat.
"Po ostatnim wypróżnieniu" to chodziło mi o to, że kiedy kładziesz się do łóżka spać. Naprawdę dla wielu jest wielki problem utrzymać wlewkę czy nawet czopek, kiedy jest ekstremalny stan zapalny, ból, pieczenie...itd. Jeśli Ty nie masz z tym kłopotów to spoko
ten wypis to własnie ta opinia, na jej podstawie każdy lekarz wypisze leki refundowane. Bez niej nikt, bo będzie się bał, że dostanie do zwrotu.
A leki wypisuje lekarze wg aktualnego stanu jelita i każdy lekarz może je modyfikować tak dawkę jak i rodzaj leku.