Operacja
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Operacja
Witam, jestem w szpitalu, czekam na operacje, tzn mam zwloknialy kawalek ok 8cm jelita i chca to wyciac, chcialbym Was zapytac jak przebiega taka operacja, czy boli, jak wyglada przygotowanie, po niej itd, prosze o zwiezle informacje bo siedze na internecie z komorki, dzieki.
- tom-as
- Ekspert ✿✿
- województwo: śląskie
Re: Operacja
ja.. operacja csk katowice
zasieg skalpela... (podobno) okolo polowy j.grubego i jakis tam kawalek cienkiego
przygotowanie... dieta ubogoresztkowa.. wieczorem przed operaja lewatywa... rano druga... ogolenie brzucha (wieczorem)... przed operacja niedlugo chyba 'glupi jas'... i jazda na oddzial do ciecia.
po operacji... troche bolalo.. ale na tyle ze tylko poprosilem o jeden zastrzyk przeciwbolowy.. pozniej dalo sie wytrzymac... dodatkowo dren i cewnik... kroplowki przez kilka dni.. potem woda i powoli jakies ryzowe cos (podobno to jedzenie bylo)
a jak przebiega sama operacja to nie wiem... sapalem podczas niej
zasieg skalpela... (podobno) okolo polowy j.grubego i jakis tam kawalek cienkiego
przygotowanie... dieta ubogoresztkowa.. wieczorem przed operaja lewatywa... rano druga... ogolenie brzucha (wieczorem)... przed operacja niedlugo chyba 'glupi jas'... i jazda na oddzial do ciecia.
po operacji... troche bolalo.. ale na tyle ze tylko poprosilem o jeden zastrzyk przeciwbolowy.. pozniej dalo sie wytrzymac... dodatkowo dren i cewnik... kroplowki przez kilka dni.. potem woda i powoli jakies ryzowe cos (podobno to jedzenie bylo)
a jak przebiega sama operacja to nie wiem... sapalem podczas niej

-
- Początkujący ✽✽
a bole, jakies niemile doswiadczenia? i ten dren i cewnik jak to wyglada i jakie odczucia
i czy byles czegos swiadomy? i ile lezales przed/po bo ja musze jeszcze sie odzywic i leze teraz juz tydzien na odzywianiu a potem dopiero prawdopodobnie operacja, mam juz ta katowke...
i czy byles czegos swiadomy? i ile lezales przed/po bo ja musze jeszcze sie odzywic i leze teraz juz tydzien na odzywianiu a potem dopiero prawdopodobnie operacja, mam juz ta katowke...
- tom-as
- Ekspert ✿✿
dren.. taka gupowa rurka wychodzaca z brzucha... cewnik podobnie.. ale jest to ciensza rurka wychodzaca z .. ceki moczowej... nie bolizuo pisze:ten dren i cewnik jak to wyglada i jakie odczucia
podczas operacji niczego nie bylem swiadom.. po obudzeniu (samemu) sie juz wszytko pamietami czy byles czegos swiadomy?
przed 1,5 doby (mialem wyznaczony termin na ktory mam sie zjawic).. po 10 dni (chyba)... caly pobyt trwal niecale 2 tygodniezuo pisze:i ile lezales przed/po
-----
kto wie kto wie.. jak spałem to moze i...magdalene pisze:i to Ci nie pozwoliło, aby cokolwiek zobaczyć??tom-as pisze:sapalem podczas niej

Ostatnio zmieniony 22 maja 2007, 19:01 przez tom-as, łącznie zmieniany 3 razy.
- -Ania-
- Admin
co prawda nie miałam operacji na zwłókniałe jelito, ale ciachli mi
prawie cale grube i część cienkiego, także mogę powiedzieć, że:
- najgorszy był ból jelit po operacji, kroplówki p.bólowe są co 3 godziny,
ratowałam sie sama stosując leki doustne (ogólnie zabronione)
- jeśli masz kąt to mogą Ci tez dać żywienie pozajelitowe, choc nie muszą
- dren to rurka od miejsca operowanego przechodząca przez "dziure"
w brzuchu na zewnatrz połączona z workiem. Sączy sie w nim ropa z rany
pooperacyjnej. Mało przyjemny widok, ale to nie boli. Boli jak wyciągają
i jak odsysają ( w CSK Katowice nie odsysają drenu)
- nieprzyjemne uczucia: świąd skóry tam, gdzie są szwy
ogólnie- da sie przezyć
pozdrawiam
ania
prawie cale grube i część cienkiego, także mogę powiedzieć, że:
- najgorszy był ból jelit po operacji, kroplówki p.bólowe są co 3 godziny,
ratowałam sie sama stosując leki doustne (ogólnie zabronione)
- jeśli masz kąt to mogą Ci tez dać żywienie pozajelitowe, choc nie muszą
- dren to rurka od miejsca operowanego przechodząca przez "dziure"
w brzuchu na zewnatrz połączona z workiem. Sączy sie w nim ropa z rany
pooperacyjnej. Mało przyjemny widok, ale to nie boli. Boli jak wyciągają
- nieprzyjemne uczucia: świąd skóry tam, gdzie są szwy
ogólnie- da sie przezyć
pozdrawiam
ania
- tom-as
- Ekspert ✿✿
a to juz zalezy od osoby.. ja na siłe prosiłem zeby NIE dawali mi znieczulenia podczas wyciagania.. i wiecie co... lekko bolało.. ale tylko lekko (bez znieczulenia)-Ania- pisze:Boli jak wyciągają
mi raz odsysali.. nie bolalo-Ania- pisze:( w CSK Katowice nie odsysają drenu)
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Po operacji nie musi boleć. Mysza miała (poza zawirowaniem z przeniesieniem z POP na oddział) dobrą anatezję. \nie trzeba czekać aż zacznie boleć bardo tylko dopominać się o znieczulnie. U Maćka było podobnie. Cewnik nie boli, ani jego wyjmowanie. Żadne z nich nie skarżyło się na ból na przy wyjmowaniu drenów. Natoniast narzekali, że dreny ciągną przy chodzeniu.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Shima
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
dreny mnie ciągnęły ale sobie uwiązałam je do pasa bandażem 
Wstałam tzn...zwlekłam sie z łóżka w pierwszej dobie po operacji i uprzednio postawiwszy basen na taborecie wysikałam sie z niekłamaną przyjemnością(nie miałam cewnika ale zagrozili ze jesli sie nie wysikam to mi założą...nie potrzfie na leżąco i stąd całe zamieszanie)Nie dałam rady juz nic wiecej i musiałam wzywać pomocy.
Cewnik nie taki straszny..nie boli...tylko ja bardzo nie lubie uczucia po wyjeciu.

Wstałam tzn...zwlekłam sie z łóżka w pierwszej dobie po operacji i uprzednio postawiwszy basen na taborecie wysikałam sie z niekłamaną przyjemnością(nie miałam cewnika ale zagrozili ze jesli sie nie wysikam to mi założą...nie potrzfie na leżąco i stąd całe zamieszanie)Nie dałam rady juz nic wiecej i musiałam wzywać pomocy.
Cewnik nie taki straszny..nie boli...tylko ja bardzo nie lubie uczucia po wyjeciu.
Zawsze służę rozmową [you] 
Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173

Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173
- kabran
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Mnie dreny z brzucha trochę ciągnęły, ale wyjmowano je bez znieczulenia i jakoś specjalnie nie bolało. Bałam się bardziej niż było warto...
Stanowczo gorsze u mnie było odsysanie żołądka (3Xdziennie), bo z niewiadomych przyczyn pielęgniarka upierała się, że nie zostawi mi w nosie rurki i za każdym razem wpychała przez nos od nowa... Ale to może tylko ja miałam taką specjalną atrakcję. W razie czego - rurka w nosie lepsza niż takie wpychanie. [cytat usunięty na prośbę użytkownika] Ja po każdej operacji od razu błagam o cewnik, bo mam psychiczną blokadę i na basen po prostu nie mogę... A tak - spokój i komfort. I dobrze założony cewnik nie ma prawa boleć. Jak boli, to znaczy że coś z nim źle. Ale ja baba jestem, u facetów to może inaczej...
Mnie jeść dali około 2 tygodni po operacji (w zasadzie miałam dwie), miałam żywienie pozajelitowe. Też fajne, wcale się jeśc nie chce, jeden kłopot mniej... Tyle że pić też nie pozwalali (no i odsysali...).

Prawie wszystko o celiakii i diecie bezglutenowej: www.forum.celiakia.pl 
Biorę: Asamax 500 mg (2/2/2), Metypred 4 mg(2/0/2), Gasprid 10 mg (1/1/1)
Stan: hemikolektomia, do remisji daaaleko...

Biorę: Asamax 500 mg (2/2/2), Metypred 4 mg(2/0/2), Gasprid 10 mg (1/1/1)
Stan: hemikolektomia, do remisji daaaleko...
-
- Początkujący ✽✽
to trzeba miec rurke do zoladka po operacji
? mialem raz przy niedroznosci, tragedia dla mnie to bylo

- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Ja przy resekcji kawałka jelita na szybko, z zapaleniem otrzewnej, przed operacją nie mam wspomnień z przygotowania, bo i tak byłam na głodzie od dwóch dni. Znieczulenie miałam kręgosłup no i normalnie spałam. Cewnik do znieczulenia w kręgosłupie miałam na pooperacyjnej i dlatego mnie mogli przez dobę jeszcze znieczulać, więc nic nie bolało, tylko nogę miałam bezwładną.
Na pooperacyjnej cewnik i sonda, ale w ogóle nie bolało. sondę wyjęli mi dość szybko, cewnik przed przejściem na normalną salę (1,5 doby po operacji). Dren ok sam w sobie, ale wyciąganie to była jedna wielka masakra, sklęłam lekarza i bolało jak cholera.
Po tym jak wróciłam na normalną salę (wieczorem, a więc 2 doby) to zaczęłam wstawać i oparta o stojak do żywienia pozajelitowego wędrowałam. Wcześniej pół dnia basen. Żywienia pozajelitowe przez 5 dni, do tego albuminy. Rana bez problemu, tylko swędziło. No i przy wstawaniu ciut rwało, ale to luzik.
Na pooperacyjnej cewnik i sonda, ale w ogóle nie bolało. sondę wyjęli mi dość szybko, cewnik przed przejściem na normalną salę (1,5 doby po operacji). Dren ok sam w sobie, ale wyciąganie to była jedna wielka masakra, sklęłam lekarza i bolało jak cholera.
Po tym jak wróciłam na normalną salę (wieczorem, a więc 2 doby) to zaczęłam wstawać i oparta o stojak do żywienia pozajelitowego wędrowałam. Wcześniej pół dnia basen. Żywienia pozajelitowe przez 5 dni, do tego albuminy. Rana bez problemu, tylko swędziło. No i przy wstawaniu ciut rwało, ale to luzik.
Pozdrawiam, Aleksandra