ASAMAX
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
Re: ASAMAX
Pati, a gdzie miałaś zmiany w Twoim CU. Bo jeżeli typowo, czyli na samej końcówce, to lepsze może okazać się leczenie miejscowe, czyli czopki lub wlewki z Pentasy lub Salofalku. Jeżeli chodzi o tabletki, to Asamax ma dobrą opinię u osób z tego forum chorych na CU. Asamax zaczyna rozpuszczać się tam, gdzie powinien, czyli w jelicie grubym, a Pentasa w tabletkach nie jest lekiem z wyboru na CU ulokowane na końcówce jelita grubego. Po prostu niepotrzebna strata kasy, bo Pentasa rozpuszcza się już w żołądku, a na końcówkę jelita grubego prawie już nie dociera. No i zazdroszczę tej wieloletniej remisji, ale myślę, że dawki podtrzymujące leków trzeba jednak brać. Bo i podtrzymują remisję i zapobiegają ewentualnym nowotworom jelit. Jeżeli nie brałaś jeszcze nigdy Asamaxu, to powinnaś go wypróbować, a jeżeli działoby się coś nie tak, to trzeba odwiedzić znowu lekarza i niech myśli nad lepszym ustawieniem leków.
Pozdrawiam
Tomy
Pozdrawiam
Tomy
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
A może masz stwardiające zapalenie dróg żółciowych?? Czy byłeś pod tym kątem diagnozowanym. To jedna z pozajelitowych manifestacji CU.
mamcia
mamcia
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
Fakt
Mam pogrubiałe drogi żółciowe. Ale cały czas nie chcę przyjąć do wiadomości że to wszystko jest zw. z CU Jest albo nie jest
Nie chcę w to wierzyć, bo nie chcę brać znowu tych okropnych leków...
Okłamuję się
Najgorsze jest to, że czytając forum objawy mam takie jak większość z Was
Jestem przerażona
PZDR

Okłamuję się

Najgorsze jest to, że czytając forum objawy mam takie jak większość z Was

PZDR

Pati
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja cię nie będę straszyć, ale nie lekceważyłabym leczenia. SZDG to bardzo poważna komplikacja wymagająca nadzoru dobrego gastroenterologa i konsultacji z hepatologiem.
Mamcia
Mamcia
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- deprim
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Witajcie
Ja tez dostalem asamax 250
i mam tylko nadzieje ze bedzie lepszy od tego nieszczesnego Jucolonu
Ma mniej bolec zoladek bo podobno asamax sypie sie w jelicie dopiero 

- Ula83pl
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Ja zazywam Asamax 250 2 razy dziennie juz od kilku miesiecu i wszystko jest w porzadku. Oby tak dalej
- Wojtas
- Początkujący ✽✽
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Ja biore Asamax 500 3x2 już od ok roku i tez wszystko jest ok...
- deprim
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Asamax dzieki niemu zyje
Jeszcze klika dni z Jucolonem i pewnie bym wyskoczyl przez okno taka mialem depre ! Asamax i debridat w parze nie ma nic lepszego
chyba jak jestem w
to przypominam sobie ze jestem chory
pozdrawiam was 

- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Wczoraj biegalam po łódzkich aptekach i nigdzie nie moglam dostac Pentasy 500,podobno skonczyly sie zapasy w hurtowniach.Koniec z koncem sprzedawca zaproponowal mi wlasnie Asamax 500,bylam w szoku jak powiedzial,ze to jest to samo tylko inny producent,a do tego 3 razy tansze.Jakos wierzyc mi sie nie chce,ze to jest to samo,a moj profesor juz od roku przepisuje mi tak droga Pentase.No i faktycznie,czytam wasze wypowiedzi i rzeczywiscie wyglada na to,ze nie jest to jedno i to samo,ale skoro nie moge kupic Pentasy to czy mam brac poki co ten Asamax?
-
- Doświadczony ❃
Jako forumowiczka z długim stażem już zapewne sama wiesz droga Cinimini, że to nie jest to samo. Farmaceuta w aptece popatrzył na skład, no i jedno i drugie to masalazyna. Ale doskonale wiesz, że Pentasa zaczyna działanie w żołądku, a Asamax w jelicie grubym. Więc jeżeli zmiany w związku z CD masz tylko w jelicie grubym, to OK, jeżeli tam ich nie masz wcale, to Asamax nie pomoże, a jeżeli masz i w jelicie grubym i w cienkim, to pomoże częściowo. Lepszym rozwiązaniem przy braku Pentasy byłby Salofalk w tabletkach, bo zaczyna działanie już w jelicie krętym, czyli tam gdzie najczęściej CD jest ulokowane. Przy następnej okazji zrób wykład aptekarzowi 

Ostatnio zmieniony 17 maja 2007, 22:10 przez Tomy, łącznie zmieniany 1 raz.
- deprim
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Racja racja
w koncu moge powiedziec ze jest lepiej martwie sie tym stluszczeniem watroby ale na to sie nie umiera a diete ktora mamy przy CU to mysle ze jej nic nie grozi
a co do asamaxu zoladek nie boli glowa tez mniej niz przy jucolonie a na kibelku az milo czasem sie obrocic za siebie
dlugo czekalem aha zapomnial bym z tego co sie dowiedzialem od kolerzanki ktora pracuje w aptece to najmniej sprzedaje sie jucolonu wlasnie
a asamax i i jeszcze cos jedno na s jest bardzo popularne 

- deprim
- Debiutant ✽
- Kontakt:
No wlasnie
hehe jak czuje sie lepiej to staram sie w tym nie zaglebiac hehe
najlepiej zapomnial bym wszystkie te nazwy 

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Witam. lekarz przepisał mi ostatnio asamax 500 2x2 + salofalk na wieczór. I tu pojawia się moje pytanie:
Czy podczas brania tego leku mogę sobie pozwolić na drobne przyjemności jak powiedzmy piwo czy jakiś papierosik??? Bo po maturach przyszedł czas na zabawę... chyba.
Czy podczas brania tego leku mogę sobie pozwolić na drobne przyjemności jak powiedzmy piwo czy jakiś papierosik??? Bo po maturach przyszedł czas na zabawę... chyba.
-
- Doświadczony ❃
Oczywiście, że tak. Ale z umiarem i na wesoło
Życzę udanej zabawy!