polipy

Wszystko co nie pasuje do innych merytorycznych działów.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tamara
Debiutant ✽
Posty: 48
Rejestracja: 30 mar 2005, 15:12
Choroba: CU u rodzica
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

polipy

Post autor: Tamara » 20 gru 2005, 13:22

Czy ktoś mial problemy z polipami w odbycie? Moj syn (cu) właśnie ma cos takiego (1szt.). oprócz tego jest mała szczelina odbytu.
Musia30

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: ranka » 20 gru 2005, 23:51

Zapamietajcie sobie na cale zycie!!!!!!jesli jest polip bezwzglednie trzeba go na tychmiast usunac!!!!!!!!!!!!!!!niektorzy lekarze obserwuja a to jest blad:>pozdrawiam
Mialam w wieku 12 lat polipa ale go usuneli:)niestety nie mialam badania hist pat albo go po prostu nie dostalam
Obrazek

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: ranka » 21 gru 2005, 14:01

Jeeeeeeeejuu!!!!!!!!!!!jestem specjalistka!!!!suuper:)dzieki pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: ranka » 21 gru 2005, 16:55

no wlasnie o to chodzi;)
Obrazek

Awatar użytkownika
BeataM
Początkujący ✽✽
Posty: 67
Rejestracja: 14 paź 2006, 10:55
Choroba: CU
Lokalizacja: Krzyż Wlkp

Re: polipy

Post autor: BeataM » 27 lut 2007, 09:51

Tydzień temu byłam na badaniach w szpitalu. Miałam zrobioną kolonoskopie i w trakcie badania skoagulowane 4 polipy o średnicy 45 mm . oprócz tego wycinki z 4 miejsc w jelicie grubym. Byłam przekonana że skoro wycieli te polipy to je zbadają ale się pomyliłam.Dostałam wynik z hist-pat. tylko tych 4 wycinków. Wiem ,że nie wszystkie polipy są groźne ,wolałabym jednak żeby ktoś mi napisał ,że moje były niegroźne.Gdy wychodziłam do domu Lekarka słowem nie wspomniała o polipach więc nie wiem czy się martwić i jak dalej postępować . Poprzednią kolonoskopie miałam 5 lat temu. Czy teraz powinnam się częściej badać :?: :smutny:
Czym jesteśmy wobec wieczności?
zajrzyj tu
Witaj [you]!

Tomy
Doświadczony ❃
Posty: 1161
Rejestracja: 07 sty 2006, 13:46
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Polska

Re: polipy

Post autor: Tomy » 27 lut 2007, 13:16

Witaj BeataM !

Trudno nie powiedzieć, że lekarze się nie popisali. Bo to, że wycięli polipy, to dobrze, ale że nie pobrali choćby wycinków z nich, to moim zdaniem jest to ich kompromitacja. Teraz już nic z tym nie można zrobić. Ale też zamartwiać się na zapas nie trzeba, może to były tylko pseudopolipy. Masz już staż w CU ponad 10-cio letni, to i tak powinnaś mieć teraz robioną kolonoskopię co roku. Więc przy następnej lekarze będą mogli ocenić, czy nie pojawiają się nowe, no i pobrać profilaktycznie wycinki co np. 10 cm jelita. Ale na Twoim miejscu zmieniłbym do tego lekarzy.

Więcej o polipach jelita grubego można poczytać tutaj: http://www.almamedia.com.pl/pliki/PW/20 ... _4_423.pdf

Pozdrawiam
Tomy

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: ranka » 27 lut 2007, 14:32

Jedyne co mozesz teraz zrobic to ochrzanic lekarza przez duze O.Nie postarali sie.Powinnas miec je zbadane histopatologicznie.Byc moz enie byly to pseudopolipy ale zywkle polipy zapalne ale tego niestety nie wiemy. :mad:
Obrazek

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: Mamcia » 27 lut 2007, 18:54

To oczywiście duży błąd, ale nie ma powodów do paniki. Z ciekawości pytam, gdzie leczą tacy geniusze??
mamcia
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
BeataM
Początkujący ✽✽
Posty: 67
Rejestracja: 14 paź 2006, 10:55
Choroba: CU
Lokalizacja: Krzyż Wlkp

Re: polipy

Post autor: BeataM » 28 lut 2007, 07:55

Badania miałam na Przybyszewskiego w Poznaniu .Szpital raczej uznany . KOlonoskopie robił dr Klincewicz . Nie polecam poprostu sadysta .Po tym badaniu przyrzekłam sobie ,że każde następne badanie robie prywatnie na śpiocha. Jedyne co mnie pociesza to to że badanie wycinków wyszło nieźle choć do końca nie umiem przetłumaczyć. Colitis chronika non classificata cum atrophia tunicae mucosae. Siedem miesięcy sterydów przyniosło efekt.Jest się z czego cieszyć.
Czym jesteśmy wobec wieczności?
zajrzyj tu
Witaj [you]!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: ranka » 28 lut 2007, 15:18

Zapalenie przewlekle jelit nie sklasyfikowane z zanikiem blony sluzowej?
Obrazek

Awatar użytkownika
BeataM
Początkujący ✽✽
Posty: 67
Rejestracja: 14 paź 2006, 10:55
Choroba: CU
Lokalizacja: Krzyż Wlkp

Re: polipy

Post autor: BeataM » 01 mar 2007, 11:13

Dzięki za przetłumaczenie :!: Jak to zanik błony śluzowej :?: Co to znaczy :?: Może przedobrzyłam z lekami :?: Na ekranie jelito wyglądało nieźle, gdyby nie te żyłki na wierzchu powiedziałabym ,że nawet normalnie. przy poprzedniej kolonce wygladało jak brzydka zaropiała rana.
Czym jesteśmy wobec wieczności?
zajrzyj tu
Witaj [you]!

Awatar użytkownika
carollina
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 25 sty 2008, 06:17
Choroba: CD u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: polipy

Post autor: carollina » 28 sty 2008, 16:28

a jak moj maz ma liczne zapalne polipy w jelicie grubym, to znaczy ze trzeba je usunać????


Lekarz narazie nic takiego nie mowil

kazal brac budenofalk 3 miesiace


czy to prawda ze polipy usuwa sie podaczas kolonoskopii
CD u męża , waga 65 kg, wzrost 172cm
Leki: Aza 1,5 talb rano i wieczorem,

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: Mamcia » 28 sty 2008, 20:35

Polipy powinno się usuwac w trakcie kolonka, ale może to są psudopolipy, a tych się nie usuwa

Sytuację mogłyby zmienić powszechne badania przesiewowe. "Udokumentowano, że usuwanie wszystkich polipów jelita zmniejsza zapadalność na raka jelita grubego o 95 proc.!" - zauważa prof. Jarosław Reguła z Kliniki Gastroenterologii CMKP i CO w Warszawie, koordynator polskich badań, których wyniki zostały opublikowane w New England Journal of Medicine, dotyczących znaczenia badań przesiewowych za pomocą kolonoskopii (pisaliśmy o tym w numerze 20/2006 PM).

POLECAM RÓWNIEŻ http://www.almamedia.com.pl/pliki/PW/20 ... _4_423.pdf
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
carollina
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 25 sty 2008, 06:17
Choroba: CD u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: polipy

Post autor: carollina » 28 sty 2008, 20:56

Zadzwonilam do lekarza naszego, co z tymi polipami, i troche opiernicz dostalam ze sie innych slucham itd w sumie to moze i mi sie nalezalo bo troche panikuje

Powiedzial ze to sa tzw pseudopolipy

No ale ja nie wiedzialam ze to sa "pseudo"polipy, bo w badaniu opisane bylo - polipy
CD u męża , waga 65 kg, wzrost 172cm
Leki: Aza 1,5 talb rano i wieczorem,

Awatar użytkownika
Wojtas
Początkujący ✽✽
Posty: 74
Rejestracja: 02 cze 2005, 14:39
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: polipy

Post autor: Wojtas » 01 lis 2009, 21:54

Poniżej link do artykuł o polipach jelita grubego:

Polipy Jelita Grubegp
2005- Diagnoza CU
2011- J-Pouch

http://wojtivreen.bandcamp.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o NZJ”