METYPRED
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: METYPRED
Cala tabletka moze byc 16mg lub 4mg wiec latwo obliczyc pol jak sie wie ktorej 

Mam zaufanie do doktora w 100%, ale odczekalam te kilka dni na Salofalku 2-2-2-2 i nawet krew zniknela, wiec na razie sterydow nie bede bralaobyty.z.cu pisze:hm ..dzieki za zaufanie
Ostatnio jestem w kiepskim stanie i rzadko tu pisze.
Z wlaczeniem sterydow wiele zalezy od lekarza i "jego" doswiadczenia, no i Twojego zaufania do niego.
Ja w zasadzie zawsze stosuje sie do mojej gastrolog,
ale ona z kolei nie latwo wprowadza u mnie sterydy.
Problem z moimi innymi "przypadlosciami" chocby cukrzyca,po sterydach cukier wariuje ,nadcisnienie itp.
Wprowadzenie wczesniej sterydow daje w miare szybko odpowiedz , ale nie dzieje sie to bez wplywu na organizm.
Czyli im szybciej tym lepiej, ale nie bezkarnie,
wg mnie ,jesli mialbym sie wypowiedziec, sterydy sa ostatecznoscia i nie nalezy zbyt szybko wchodzic na wysokie dawki,
tyle, ze z historii choroby i farmakoterapi powinny wynikac jakies dawki skuteczne.

Tez uwazam, ze to ostatecznosc i powinno sie je wlaczac, kiedy juz stale leki nie pomagaja. Jednakk moj gastro bal sie, ze bedzie powtorka sprzed roku. Jak na razie jednak jestem na zwolnieniu i jest lepiej, co mnie bardzo cieszy.
obyty.z.cu, duzo zdrowka Ci zycze i dzieki za post

- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
przeciez nie o to chodzi Piciu,witek36 pisze:Cala tabletka moze byc 16mg lub 4mg
tylko, ze ta dawka startowa jest naprawde niska !
Z drugiej strony,niewiem, jak sie toczy historia choroby.
Jakos nierozumiem mimo wszystko, czemu ludzie sie tak negatywnie nakrecaja na sterydy ?
Przeciez nie wszyscy maja skutki uboczne.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
Ja niestety tez sie tak podkrecam, dlatego unikam jak ogniaobyty.z.cu pisze:Jakos nierozumiem mimo wszystko, czemu ludzie sie tak negatywnie nakrecaja na sterydy ?
Przeciez nie wszyscy maja skutki uboczne.

Oczywiscie jak trzeba bedzie, to nie bede sie opierac.
-
- Debiutant ✽
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Ja sterydy biore prawie 3 latka w roznych dawkach i jakos zyje tylko ze ja jestem facetem i te wloski czy tez tradzik nie bardzo mi przeszkadza
, no i raczej sie zaczyna od duzych dawek by zejsc do malej

- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Ja mam 8 mg. Przy takiej dawce ne trzeba np. uzupełniać potasu? Bo o niczym takim dr nie wspominał. W sumie zastanawia mnie ta niestandardowa dawka. Może po prostu sytuacja nie jest tak poważna?
Kurczę, nadal nie wzięłam leku. Obawa przed skutkami ubocznymi jest zbyt silna
.
Kurczę, nadal nie wzięłam leku. Obawa przed skutkami ubocznymi jest zbyt silna

-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
U mnie za kazdym razem krew pojawia sie przy dawce 8mg gdy zwiekrze dawke to wszystko wraca do normy brak krwi i biegunek. Obecnie jestem na dawce 32mg..
Azathiopirine 100mg Asamax 3x3
ZG Klinika Zdrojowa
Stan zaostrzenie .
ZG Klinika Zdrojowa
Stan zaostrzenie .
- Izabelka
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
ja ruwniesz jestem obecnie na sterydach ale pomalu prubujemy z nich zejść obecie lykam rano 12mg a wpoludnie 4mg ale czusz skutki uboczne sa czuje sie spuchnieta i wyspalo mnie na twarzy
jedno co mnie pociesz to ze dobrze sie czuje i nareszcie przytylam ale jak tak dalej bede tyla to w nic sie nie zamiszcze 

Po kilku letniej REMISJI, uczę się żyć na nowo z ZAOSTRZENIEM ... Człowiek tak szybko się przyzwyczaja do dobrego ...
- obyty.z.cu
- Doradca CU
czyli efekt jest wiec ok !Izabelka pisze:jedno co mnie pociesz to ze dobrze sie czuje i nareszcie przytylam ale jak tak dalej bede tyla to w nic sie nie zamiszcze
Waga sie nie przejmuj, "spuchlizna" zejdzie,
lekka nadwaga dla nas jest tez wskazana .
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: łódzkie
Myślę, że u większości z nas, mimo wszystko, o nadwagę nawet na sterydach trudno. Te dodatkowe kilogramy są całkiem naturalne, biorąc pod uwagę to, że wcześniej dieta była ograniczona i wchłanianie zaburzone. Poza tym, wiadomo, woda się zatrzymuje. Podczas zaostrzenia kilogramy lecą w dół, więc organizm nadrabia, gdy stopniowo zwiększamy liczbę posiłków, dodajemy kolejne produkty. Jeśli dieta będzie, najoględniej mówiąc, zdrowa, odpowiednio zbilansowana, to ponad normę ich nie przybędzie. Bez obaw!obyty.z.cu pisze:Waga sie nie przejmuj, "spuchlizna" zejdzie,
lekka nadwaga dla nas jest tez wskazana .

Zakładając, że wcześniej musiałaś wymienić garderobę, ponieważ ubrania były zbyt duże z pwodu utraty wagi - teraz można powiedzieć, że wszystko wraca do normyIzabelka pisze:nareszcie przytylam ale jak tak dalej bede tyla to w nic sie nie zamiszcze

P.S. Czy Metypred jest postrzegany za lepszy (mniej skutków ubocznych) od Encortonu? Właściwie czym różnią się oba leki, wiecie coś na ten temat?
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
właściwie to chyba nie ma reguły, zależy od konkretnego przypadku/pacjenta, jednym lepiej służy Metypred, innym Encorton, przejrzyj jeszcze ten temat viewtopic.php?t=3720&highlight=metypred+encortonUnknown pisze:Czy Metypred jest postrzegany za lepszy (mniej skutków ubocznych) od Encortonu?

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
- obyty.z.cu
- Doradca CU
powiedzialbym, ze jest to "tendencyjne" i oparte na domysle.Unknown pisze:Myślę, że u większości z nas, mimo wszystko, o nadwagę nawet na sterydach trudno.
Wsrod forum jest wielu majacych przekroczone BMI.
Jesli sie prawidlowo odzywiaja,nie stosuja diet "oczyszczajacych" i odchudzajacych,
to nawet przy ciaglej biegunce da sie utrzymac wage.
Trzeba byc jednak świadomym, ze w naszych chorobach nie mozna sie wstydzic swojej malej nadwagi.
U mnie dlugo wisialo 94 kg, teraz po 4 miesiacach "ostrej" i ciaglej (czesto krwawej) biegunki,
przy naprawde zaostrzonej diecie mam 84 kg i jakos mi sie udaje to utrzymac.
Gdybym nawet polecial jeszcze z 5 kg to i tak mialbym zapas, a to wazne,
chocby dla psychiki, ze o organizmie nie wspomne.
Warto sie zastanowic , czy bardziej zalezy nam na "figurze" , czy na zdrowiu.
spotkalem wiele wypowiedzi specjalistow, ze Metypred jest "czysciejszy".Unknown pisze:P.S. Czy Metypred jest postrzegany za lepszy (mniej skutków ubocznych) od Encortonu?
Zgadzam sie jednak z Natalka, ze sterydy nalezy dobierac do pacjenta wg tego co mu lepiej sluzy.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: łódzkie
Nie opieram swoich wniosków na domyśle, lecz na własnych obserwacjach. Być może, Twoje spostrzeżenia, są całkiem odmienne. No cóz, jak widać zbytnie uogólnianie bywa zgubne.obyty.z.cu pisze:powiedzialbym, ze jest to "tendencyjne" i oparte na domysle.
Moje przypuszczenie wzięło się stąd, że mimo remisji, nasz metabolizm i tak jest szybszy niż u zdrowych osób, przez co pojawiają się ewentualne problemy z wolniejszym przybieraniem na wadze.
No ja przyznam szczerze, że mimo przywiązywania dużej wagi do kwestii samej diety -obyty.z.cu pisze:Jesli sie prawidlowo odzywiaja,nie stosuja diet "oczyszczajacych" i odchudzajacych,
to nawet przy ciaglej biegunce da sie utrzymac wage.
do tego, żeby była odpowiednia, nie zdołałam 'zatrzymać' kilogramów w trakcie zaostrzenia.
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
-
- Znawca ❃❃
Dokładnie jak napisała Żabusia i Obyty.z.Cu, lepiej przytyć i mieć z czego "z jechać" niż dbać o figurę.
Tym bardiej, że teraz nadchodzi zima i organizmowi przyda się nieco tłuszczyku.
Tym bardiej, że teraz nadchodzi zima i organizmowi przyda się nieco tłuszczyku.
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
myślę, że nie jest to prawdą, przynajmniej w moim przypadkuUnknown pisze:mimo remisji, nasz metabolizm i tak jest szybszy niż u zdrowych osób

W ogóle w tych naszych choróbskach wszystko, leki, dieta, tycie itp., jest tak relatywne, że nie sposób porównywać i szukać ścisłych zależności niestety albo "stety".
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.