Julit pisze:jak na razie zmienił mi leki na pentasę
Jakoś w nocy (jak to ja

- bezsenność) odpowiem na resztę, ale póki co Ci napiszę:
Jak najszybciej zmień tego lekarza.
W Twoim województwie chyba nie ma problemu ze znalezieniem super specjalisty.
Oby Ci, których wymieniłaś, okazali się sensowni.
Doustną Pentasę w CU stosuje się
tylko w wypadku, gdy pacjent nie toleruje Asamaxu, np. podrażnia mu żołądek, ma mdłości itp. - wtedy można zamienić tabletki Asamax na granulki Pentasa, ale to jest absolutna ostateczność.
Pentasa we WZJG jest bez sensu, bo uwalnia się już w żołądku, a potem sukcesywnie w jelicie cienkim itd. - w rezultacie do jelita grubego (a CU dotyczy tylko grubego) już mało co dociera.
Asamax działa
tylko w jelicie grubym.
Przeczytaj też ten mój post, zresztą przypadkowo w wątku o Cortimencie:
viewtopic.php?p=434950#p434950
I
Obyty zresztą to samo napisał na temat Pentasy, właśnie widzę
Ja również uważam, że powinnaś dostać sterydy, ale nadal jestem za Cortimentem MMX i takie są zresztą
aktualne wytyczne czy choćby artykuły w Kwartalnikach J-elity.
Jeśli znajdziesz ogarniętego gastro i on zaleci jednak Metypred - to może mieć rację, bo np. na podstawie różnych Twoich innych wyników (których my przecież nie znamy ani nie zinterpretujemy) stwierdzi, że nie ma co "bawić się" w miejscowe leczenie, lepiej od razu zacząć ogólnoustrojowe.
Ale jeśli ktoś zaleci Ci starej generacji Encorton w Twoim przypadku - to znaczy, że nie ma aktualnej wiedzy i musisz szukać innego lekarza, który zna się na naszych chorobach.
Julit pisze:krótką kolonoskopię, którą zalecił 'ten lekarz'
Czyli sigmoidoskopia zapewne.
Jak najbardziej zrób to badanie, z reguły jest bezbolesne (męża w ogóle nie bolało), leży się wygodnie na lewym boku.
Tylko koniecznie poproś o pobranie wycinków hist-pat.
Pandziaak pisze:obyty.z.cu Twoja wypowiedź to sama kwintesencja.
Osobiście uważam, że moje leczenie to jeden wielki błąd. Po 14 latach chorowania, 6 operacjach, stomia, sterydy dostałam leczenie biologiczne. I nagle jest ok. Teraz wyobrażę sobie jakbym miała zastosowaną odwrotną terapię, na pewno nie byłoby stomii i tylu operacji.
Dlatego tak ważne jest, aby zmienić myślenie lekarzy, a przede wszystkim aby we wszystkich krajach UE były takie możliwości.
Zgadzam się z tym jak najbardziej, ale tutaj mowa o leczeniu biologicznym, jak zresztą sama właśnie napisałaś

Tu przy okazji chodzi też o uniknięcie niekorzystnych skutków długotrwałej i bezsensownej sterydoterapii (czyli np. cukrzycy posterydowej, nadciśnienia, osteoporozy, zaćmy itd.) - dzięki szybko zastosowanej biologii można tego uniknąć.
Prawda jest taka, że w tym momencie w Polsce nikt nie da
Julit biologii przy takich objawach, to jest zaostrzenie łagodne do umiarkowanego.
Zresztą gdyby stosować biologię w takich przypadkach, to po co w ogóle istnieje super nowoczesny Cortiment, który w Polsce jest od tak niedawna, jako niemal nowość w leczeniu, a nawet refundowany jest dopiero od 2016

Mogliby go w takim razie wycofać i zbankrutować.
A tymczasem wielu osobom z umiarkowanymi objawami CU bardzo pomógł - bez żadnych w zasadzie skutków ubocznych.
A co z działaniami niepożądanymi biologii - one mogą być bardzo poważne przecież. Rzadko, ale jednak są.
Julit, a przyjmujesz jakiś probiotyk, np. Vivomixx albo Sanprobi