Stan Waszych zębów a choroby zapalne jelit
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
Re: Stan Waszych zębów a choroby zapalne jelit
2 mce temu byłam u dentysty po 3 latach nieobecności (aż wstyd) i miałam tylko jeden malutki ubytek.. czyli niby ok.. ale od 3 dni strasznie boli mnie 'zawias' w szczęce. nie wiem czy to od ósemki, czy rzuciło mi sie na stawy i padło akurat na staw szczękowy.. dziś moze pojde na rentgen szczęki, a jutro do ogolnego- ale nie wiem czy mi cokolwiek poradzi 

Żabusia, ja mialam 2 korzenie mleczakow do 23 roku zycia
Jakbym nie poszla usunac, to same by nie wypadly hehehe.
Ja tez mam zdrowe zabki, na pewno choroba mi ich nie pogorszyla, przynajmniej jak dotad nic mi o tym nie wiadomo

Ja tez mam zdrowe zabki, na pewno choroba mi ich nie pogorszyla, przynajmniej jak dotad nic mi o tym nie wiadomo

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika
- madziula
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
ja od zawsze mialam problemy z zebami, szczegolnie jako dziecko, teraz sie troche polepszylo, ale raz do roku musze chodzic do dentysty i zawsze sie jakis ubytek znajdzie... ostatnio to nawet leczenie kanalowe przeszlam, takze ja z moich zabkow zadowolona nie jestem 

kokodżambo i do przodu
podejrzenie choroby Crohna
podejrzenie choroby Crohna
Ja ogólnie o dziwo miałam najlepsze ząbki w całej rodzinie do prawie teraz. Od roku nie poszłam do dentysty, a chodzę regularnie co pół roku, ze względu na leczenie szpitalne. Zaostrzenie i niedożywienie zrobiło swoje i pojawiła się próchnica, mam 13 zębów do leczenia (plomby) i miałam jedną aftę, ale nawet jej nie czułam, bo była malusieńka. Pani dentystka kazała mi płukać jamę ustną OCTENIDOLEM i co tydzień idę do dentystki na leczenie tej nieszczęsnej próchnicy.
- joko25
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
Zęby w moim przypadku to temat rzeka. Zawsze miałam z nimi problemy ale jak zachorowałam to już zaczęły się dziać rzeczy straszne;( Dbam o zęby, ale ogólny stan organizmu ma na nie straszny wpływ. Zęby same mi martwieją-z czego większość mam już niestety osunięte, dziury pojawiają się jak grzyby po deszczu. jedna wielka masakra:(
- przemekg
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
u mnie zawsze był problem z delikatnymi ząbkami także według mnie nie ma to związku z jelitkami wcale.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Ja na szczescie nie mam wiekszych problemow z zebami.Nigdy nie mialem i (odpukac) do teraz nie mam.Moze to z powodu regularnych wizyt u dentysty a moze to genetyczne.I mam nadzieje,ze tak juz zostanie 

- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Nam niestety stomatolog powiedział,że sterydy i częste narkozy wpłynęły na złą
'kondycję' zębów u syna (wszyscy chodzimy do tego samego lekarza).
Nam niestety stomatolog powiedział,że sterydy i częste narkozy wpłynęły na złą
'kondycję' zębów u syna (wszyscy chodzimy do tego samego lekarza).
Nigdy nie mów nigdy...
-
- Doświadczony ❃
- województwo: śląskie
- miasto: bytom
Ja mam zęby słabe a więc dwa zęby plombowałam tak często aż po prostu nie dały radę i jeden usunięty a drugi pękł i mam szczerbiony dentystka powiedziała że nie da rady z nim nic zrobić. Jedynki już były dwa razy naprawiane. Ogólnie to mam zęby słabe od małego- często chorowałam a więc tabletki narobiły swoje. Ale dbam o nie i często chodzę do dentysty nawet na kontrole.
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
- Ania406
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Coz. U mnie w rodzinie zabki raczej slabe. Ja dbam i chodze raz do roku do dentysty (chyba ze jest potrzeba czesciej). Ale problemy i tak sa. Ja mam ten problem, ze mnie zeby nie bola w ogole. I nie czuje, jak sie cos dzieje. I raz przez to mialam kanalowe
Nie czuje specjalnego pogorszenia w zwiazku z lekami, troche mam slabsze szkliwo. Teraz ide niedlugo na wizyte, to sie okaze jaki jeste wplyw. Akurat minie rok od ostatniej wizyty i rok od brania ciezkich lekow 

Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.
ostatnie zaostrzenie(tak mysle) brak apetytu, ciagle wymioty i pojawily mi sie mi sie ubytki i to na samych frontach jedynek, nie wiem jak to bedzie z leczeniem tego, a moze wstawie sobie tam dwa diamenty?
i zaloze zespol rokowy! musze umowic sie na wizyte